Pojačane mjere nadzora prometa tijekom blagdana i vikenda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom blagdana i vikenda, od 25. do 27. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Također, povodom obilježavanja 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama,

Foto: Pu koprivničko-križevačka
Tijekom blagdana i vikenda, od 25. do 27. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Također, povodom obilježavanja 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama, u noćnim satima u petak i subotu, 25. i 26. lipnja, provedena je akcija nadzora zlouporabe droga u prometu. Cilj ovogodišnje akcije je bio podizanje svijesti o izazovima koji droga predstavlja za društvo u cjelini, a posebno za mlade, odnosno pružanje potpore mladima da djeluju protiv zlouporabe droga, izgrađuju zdrave stilove života, kao i podizanje razine svijesti o štetnim učincima droge na pojedinca, obitelj i društvo u cjelini.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim i neosiguranim vozilima i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja te nadzor prometovanja mopeda i motocikala.

Ukupno je kontrolirano 487 vozača (od čega 17 žena) i vozila a poduzeto je 169 represivnih mjera, po prekršajima: brzina – 38, upravljanje neregistriranim vozilom – 4, alkohol – 31, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 14, upravljanje prije stjecanja prava – 5, nekorištenje zaštitne kacige – 3, upravljanje vozilom za koje je isteklo važenje prometne dozvole – 8 i dr.
    
Iz prometa je isključeno 40 vozača i 16 vozila. Privremeno je oduzeto 14 vozačkih dozvola. Utvrđena su četiri prekršaja iz Zakonu o obveznim osiguranjima  u prometu.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 26. lipnja, kada je B.M. (1948) u Koprivnici zatečen kako upravlja tehnički neispravnim biciklom pod utjecajem alkohola od 2,77g/kg. vozač je  zadržan do otrježnjenja u posebnoj prostoriji.
 
Najveća brzina izmjerena je u subotu, 26. lipnja, u 8.28 sati kada je nepoznati vozač upravljao teretnim vozilom kroz Novigrad Podravski brzinom od  96 km/h iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.
 
U posebnu prostoriji do otrježnjenja je zadržano 10 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićeno je pet osoba protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci,  u kojima su kažnjeni uvjetnim kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B i A kategorije, dok su tri osobe kažnjene kaznom zatvora.
 
Jedanaest osoba bilo je preliminarno testirano na opojne droge uređajem „Cozart rapid scan“ te je kod četiri osobe utvrđena reakcija na opojne droge.
 
U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježeno je 10  prometnih nesreća, od čega četiri nesreće s ozlijeđšenim osobama i šest nesreća sa materijalnom štetom. U nesrećama su četiri osobe lakše ozlijeđene.


 


Stranica