Provedena akcija "Poštujte naše znakove"

Slika PU_KK/vijesti/2009/09/Kretanjepjesaka-.jpg

Kroz provedu akcije "Poštujte naše znakove" policijski službenici Koprivničko-križevačke policijske uprave poduzeli su čitav niz različitih preventivnih i preventivno - represivnih aktivnosti. U dogovoru s ravnateljima škola i prosvjetno

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Kroz provedu  akcije "Poštujte naše znakove" policijski službenici Koprivničko-križevačke policijske uprave poduzeli su čitav niz različitih preventivnih aktivnosti.

U dogovoru s ravnateljima škola i prosvjetno-pedagoškim službama održana su edukativna predavanja u 23 osnovne škola, s pripadajućim 51 područnim razrednim odjeljenjem, koliko ih na području Policijske uprave i ima. Djeca su tom prilikom upoznata sa sigurnim načinom sudjelovanja u prometu.

Predavanja su održana u 167 razreda, od čega 58 prvih razreda, 56 drugih razreda, 16  trećih razreda i 16 četvrtih razreda. Prisustvovalo im 1 564 djece, od čega 1 145 polaznika prvih razreda, 281 polaznika drugih razreda, 72 polaznik trećih razreda i 66 polaznika četvrtih razreda osnovnih škola.

Tom prilikom djeca su upoznata sa načinom kretanja pješaka i biciklista, uređajem za davanje svjetlosnih znakova, znacima što ih koriste policijski službenici prilikom fizičke regulacije prometa te ponašanju u školskim autobusima. Djeci je, također, podijeljen promidžbeni materijal – rasporedi sati, drvene bojice, bedževi i bojanke ackije „Poštujte naše znakove.

Tijekom mjeseca rujna policijski službenici za preventivu u cestovnom prometu prisustvovali su roditeljskim sastancima roditelja djece prvih razreda u četiri osnovne škole i dva područna razredna odjeljenja i roditelje upoznali o načinu sigurnog sudjelovanja njihove djece u prometu. Roditeljskim sastancima prisustvovalo je 310 roditelja.

Tijekom mjeseca srpnja i prve polovice mjeseca  kolovoza izvršen je pregled stanja cestovne infrastrukture i prometne signalizacije u zonama škola i dječjih vrtića, kojom prilikom su uočena četiri nedostatka koji su se odnosili na izblijedjele „zebre“ i na žuta trepćuća svijetla koja nisu radila a nalaze se uz prometni znak obavijesti „Obilježen pješački prijelaz“. Svi nedostaci su po nadležnim službama otklonjeni prije početka školske godine.

U rujnu je vršen pojačani nadzor prometa u zonama škola. Policijski službenici su na frekventnijim raskrižjima u blizini škola, u vrijeme dolaska djece u školu i odlaska djece kućama, vršili i fizičku regulaciju prometa. Kako bi se, osim represivno, na vozače djelovalo i preventivno, korišteni su predočnik brzine, makete „Multanove“  te postavljena vozila s policijskim obilježjima.

Također, održana su predavanja i u šest dječjih vrtića, kojima je obuhvaćeno 12 grupa, odnosno prisustvovalo 163 djece.

Sve aktivnosti na odgovorajući način popraćene su u medijima.

U funkciju su stavljene školske prometne jedinice osnovnih škola „Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom i  „Đuro Ester“ u Koprivnici. Pokrenuta je inicijativa za osnivanje školskih prometnih jedinica osnovnih škola „Ljudevit Modec“ i „Vladimir Nazor“ u Križevcima.

Prilikom dogovora za održavanje edukativnih predavanja ravnateljima i učiteljima te na predavanjima djeci i na roditeljskim sastancima, promovirana je „Prometna učilica“.



Stranica