Preventivna akcija "Dan pješaka"

Slika PU_KK/Vijesti/2010/10/policajac01.jpg

Potaknuta većim brojem stradalih pješaka u cestovnom prometu Policijska uprava koprivničko-križevačka će u petak, 22. listopada, provesti preventivnu akciju „Dan pješaka“.

Foto: Ilustracija

Potaknuta većim brojem stradalih pješaka u cestovnom prometu Policijska uprava koprivničko-križevačka će u petak, 22. listopada, provesti preventivnu akciju  „Dan pješaka“.

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave zabilježene su 573 prometne nesreće, od čega pet nesreća s poginulim osobama i 210 nesreća s ozlijeđenim. U ovim nesrećama smrtno je stradalo šest osoba, teško su ozlijeđene 53 osobe, dok je lakše ozlijeđeno 220 osoba.    

 U 28 nesreća, od čega u dvije nesreće s poginulim osobama i  26 nesreća s ozlijeđenim osobama, sudjelovali su pješaci. U ovim nesrećama smrtno su stradala dva pješaka, teže ih je ozlijeđeno sedam, dok je 19 pješaka lakše ozlijeđeno. Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih nesreća bile se neprilagođena brzina (13), nepropisna vožnja unazad (3),  oduzimanje prednosti prolaska (3) i ostale greške pješaka (4).

U akciji će policijski službenici vršiti pojačani nadzor kretanja pješaka i štovanja obveza vozača spram pješaka, te će pješacima skretati pozornost na propuste koje su učinili i dijeliti promidžbeno - preventivni materijal – reflektirajuće trake kojima se povećava uočljivost u uvjetima smanjene vidljivosti.

Cilj je ove preventivne akcije dodatno educirati pješake za sigurno sudjelovanje u prometu, ali i senzibiliziranje ostalih sudionika prometa na cestama, posebice vozača motornih vozila, na stradavanje pješaka u prometu i važnost poštivanja prednosti prolaska pješaka.



Stranica