Rezultati nadzora cestovnog prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom. Nasreću, svega su tri osobe zadobile lake tjelesne ozljede, dok težih stradavanja nije bilo.

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom. Tri su osobe zadobile lake tjelesne ozljede, dok težih stradavanja nije bilo.

U nadzoru prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim, neosiguranim i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja i dr.

Tijekom vikenda provedene su i tri preventivno-represivne akcije, od čega su dvije bile usmjerene na suzbijanje alkoholiziranosti vozača a jedna na sankcioniranje prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska.

Policijski službenici kontrolirali su 232 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 139 represivnih mjera, od čega po prekršajima: alkohol – 30, upravljanje prije stjecanja prava – 5, brzina – 45, upravljanje za vrijeme zabrane – 2, neregistriranih vozila i istek tehničkog pregleda - 14, nekorištenje zaštitne kacige – 2, oduzimanje prednosti prolaska - 13 i dr. Iz prometa je isključen ukupno 41 vozač i 14 vozila.
 
Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 11. veljače, u 19.15 sati kada je 38 - godišnji vozač u Molvama u Marijanskoj ulici upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 2,36 g/kg. Zadržan je do otrježnjenja, potom uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje mu je uz novčanu kaznu od 6 700 kuna izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja F kategorijom u trajanju od šest mjeseci i kazna zatvora u trajanju od 15 dana, te je doveden u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne.

Najveća brzina kretanja izmjerena je u petak, 11. veljače, u 13.15 sati kada je 23 - godišnji vozač u Zagrebačkoj ulici u Sv. I. Žabnu upravljao osobnim automobilom brzinom od 97 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 km/h.
           
U sklopu provođenja narečenih mjera protiv jednog vozača podnijeta je kaznena prijava u vezi počinjenog kaznenog djela opisanog u čl. 308. KZ-a.

U posebnoj prostoriji za smještaj do otrežnjenja zadržano je 14 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićeno je sedam osoba te je protiv njih šest proveden i žurni prekršajni postupak, te su osim novčanih kazni i izrečenih zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, dva prekršitelja prometnih propisa dovedena na izdržavanje kazne u zatvor u Bjelovaru.



Stranica