Traktori u prometu na cestama

Slika PU_KK/Vijesti/2011/02/PNTraktor.jpg

Vozači traktora i radnih strojeva koriste svaki ljepši i topliji dan kako bi izvršili potrebite poljoprivredne radove. Njihovim izlaskom na prometnice povećava se frekvencija prometa na cestama i povećavaju sigurnosni rizici , na što upozoravamo vozače svih vozila te sve sudionike u prometu na cestama. Potrebno je imati u vidu njihovu brzinu kretanja na cestama koja je manja od kretanja ostalih vozila.

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Vozači traktora i radnih strojeva koriste svaki ljepši i topliji dan kako bi izvršili potrebite poljoprivredne radove. Njihovim izlaskom na prometnice povećava se frekvencija prometa na cestama i povećavaju sigurnosni rizici , na što upozoravamo vozače  svih vozila te sve sudionike u prometu na cestama. Potrebno je imati u vidu njihovu brzinu kretanja na cestama koja je manja od brzine kretanja ostalih vozila.

Tijekom 2010. godine na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica dogodilo se 16 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora. Nažalost, u jednoj prometnoj nesreći traktorista je smrtno stradao, dok je u šest prometnih nesreća s ozljeđenim osobama nastradalo pet osoba, od čega dvije s teškim i tri osobe s lakim tjelesnim ozljedama.

Kako bi se povećala sigurnost u prometu, upozoravamo vozače i vlasnike traktora na slijedeće:

  • prije upotrebe traktora ili radnog stroja provjerite tehničku ispravnost (ispravnost kočnica i svjetlosne signalizacije),
  • ne sudjelujte u prometu ukoliko nemate registrirano vozilo,
  • ne upravljajte prije stjecanja prava, odnosno bez položenog vozačkog ispita  ("F" kategorija - traktori"),
  • ne dozvolite djeci da upravljaju traktorima bez obzira kako bila kratka relacija vašeg kretanja,
  • ne upravljajte traktorom pod utjecajem alkohola,
  • prije uključivanja vozila u promet dužni ste očistiti blato s kotača kako ga ne bi nanijeli na kolnik i time ugrozili kjretanje drugih sudionika u prometu.

Također, pozivaju se svi vlasnici traktora i priključnih vozila da pristupe tehničkim pregledima koji u organizaciji Stanica za tehnički pregled i lokalne samouprave započinju 2.ožujka 2011. godine.



Stranica