Rezultati pojačanog nadzora prometa

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

U razdoblju od 2. do 6. ožujka na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor prometa.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 2. do 6. ožujka na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor prometa.

Kontrolirano je 283 vozača i vozila, a ostvareno je ukupno 196 represivnih mjera, od čega po prekršajima: brzina – 76, alkohol – 32, pretovar teretnih vozila – 12, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 10, vožnja bez upaljenih svjetala na vozilu - 8, tehnička neispravnost vozila - 7, oduzimanje prednosti prolaska – 4,  upravljanje prije stjecanja prava – 4, istek prometne dozvole – 3, nepoštivanje semafora – 2, upravljanje za vrijeme zabrane – 2 i drugo.

Iz prometa je isključeno 36 vozača i sedam vozila. Privremeno su oduzete 24 vozačke dozvole. Utvrđena su dva prekršaja iz Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 4. ožujka, u 22.35 sati u Dravskoj ulici u Podravskim Sesvetama kada je S. R. (1958.) upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,37 g/kg.

Najveća brzina kretanja utvrđena je u subotu, 5. ožujka, u 11.24 u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom kada  je vozač Lj.Š. (1972.) zatečen kako upravlja osobnim automobilom brzinom od 141 km/h na mjestu gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 60 km/h. Vozač je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici gdje je kažnjen kaznom zatvora od sedam dana, uvjetno na šest mjeseci, te zabranom upravljanja vozilima B kategorije četiri mjeseca.

Za istaknuti je i vozača O.Ž. (1980.) koji je u nedjelju, 6. ožujka, oko 4.10 sati u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola a odbio alkotestiranje te je prouzročio prometnu nesreću i napustio mjesto događanja. Naknadno je pronađen, zadržan do otrježnjenja te uhićen i doveden na Prekršajni sud u Križevcima. Kažnjen je novčanom kaznom od 2 000 kuna, kaznom  zatvora od 20 dana i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest  mjeseci, nakon čega je prevezen u zatvor u Bjelovaru.

Tijekom provedbe pojačanog nadzoru prometa u posebnoj prostoriju za smještaj do otrježnjenja zadržano je 20 osoba, a poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Uhićeno je 11 vozača. Protiv devet uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog i bezuvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru predane su dvije osobe.

U činjenju prekršaja zatečeno je 12 recidivista, a dva vozača u činjenju kaznenog djela Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježeno je 14 prometnih nesreća, od čega četiri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe zadobile lake tjelesne ozljede.



Stranica