Alkohol - uzrok događanja prometnih nesreća

Slika PU_KK/Vijesti/2011/alkohol.jpg

Alkohol je zabilježen u 37 prometnih nesreća, od čega u 3 nesreće s poginulim osobama, 13 nesreća s povrijeđenim osobama i 21 nesreći s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, teže je povrijeđena 1 osoba, dok je lakše povrijeđeno 14 osoba.

Foto: Ilustracija

Vožnja pod utjecajem alkohola kao uzrok prometnih nesreća

STANJE SIGURNOSTI

Tijekom siječnja i veljače 2011. godine na prometnicama PU Koprivničko-križevačke zabilježeno je 109 prometnih nesreća, od čega 3 nesreće s poginulim osobama, 35 nesreća s povrijeđenim osobama i 71 nesreća sa materijalnom štetom.  U ovim nesrećama stradala su 52 sudionika, od čega su 3 osobe smrtno stradale, 7 osoba je teško povrijeđeno, dok su 43 osobe lakše povrijeđene.

U nesrećama su ukupno sudjelovale 233 osobe, od čega je kod 39 osoba utvrđena prisutnost alkohola u organizmu (16,8 %). Pod utjecajem alkohola bilo je 38 vozača i 1 putnik u osobnom automobilu. 

U odnosu na 2010. g., broj alkoholiziranih sudionika prometnih nesreća povećan je za 5 sudionika ili 14,7 % (2010. – 34).

Pod utjecajem alkohola bio je 1 vozača mopeda, 31 vozač osobnog automobila, 2 vozača teretnih vozila, 3 vozača traktora i 1 vozač bicikla.

Alkoholizirani vozači čine 23,3 % ukupnog broja vozača (163) koji su sudjelovali u prometnim nesrećama.

U odnosu na 2010. g., broj alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama povećan je za 5 vozača ili 15,2 % (2010. – 33).

Prometne nesreće prouzročilo je  35 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola što čini 29,9 % vozača koji su prouzročili prometne nesreće (117).

Alkohol je zabilježen u 37 prometnih nesreća, od čega u 3 nesreće s poginulim osobama, 13 nesreća s povrijeđenim osobama i 21 nesreći s materijalnom štetom.  U ovim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, teže je povrijeđena 1 osoba, dok je lakše povrijeđeno 14 osoba.

U 14 prometnih nesreća (12,8 %) vožnja pod utjecajem alkohola je bila jedini uzrok događanja prometnih nesreća. U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje broj ovih nesreća povećan je za 9 nesreća ili za 180 % (2010. – 5).

Iako je prisustvo alkohola zabilježeno u sve 3 prometne nesreće s poginulim osobama, vožnja pod utjecajem alkohola je uzrok događanja 1 prometne nesreće (33 %), što je još uvijek veliki udio.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača traktora koji je prouzročio prometnu nesreću s poginulom osobom, a ona iznosi, nakon zaprimljene analize i mišljenja vještaka, 4,15 g/kg.

Gledajući dane u tjednu, najviše nesreća u kojima su sudionici/vozači bili pod utjecajem alkohola zabilježen je u četvrtak (7), subotu (7) i nedjelju (7), odnosno 50 % ovih nesreća zabilježeno je u dane vikenda (petak – nedjelja = 18).

Promatrajući mjesta gdje su ove nesreće zabilježene uočava se da se velik broj njih dešava na državnim cestama od kojih se ističu DC broj 41 Križevci – Koprivnica - Gola (7 nesreća), DC broj 2 Cvetkovec – Koprivnica – Đurđevac – Kloštar Podravski (4)  i DC broj 43 Đurđevac – Rakitnica (2), te županijske i lokalne ceste koje gravitiraju gradovima Koprivnica, Đurđevac i Križevci odnosno poznatijim ugostiteljskim objektima. 

Tijekom siječnja i veljače 2011. g. policijski službenici su ostvarili 2 357 represivnih aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa, od čega je 271 (11,5 %) mjera usmjerena na sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. 

Ostvarene su slijedeće aktivnosti prema stupnjevima prekoračenja:

  • od 0,51 do 1,00 g/kg alkohola – 69 aktivnosti,
  • od 1,01 do 1,50 g/kg  alkohola – 100 aktivnosti,
  • iznad 1,50 g/kg alkohola – 96 aktivnosti, te
  • odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti – 6 aktivnosti.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteno je bilo 128 vozača, od čega je njih 66 bilo uhićeno. Žurni prekršajni postupci provedeni su protiv 63 vozača, a istima je od strane nadležnih prekršajnih sudova izrečeno 14 kazni bezuvjetnog zatvora, 12 kazni uvjetnog zatvora, 52 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B, F i M kategorije, te 212 741,10 kuna novčanih kazni i jedna sudska opomena. 

 
U 73 prometne nesreće tijekom 2010. g. uzrok je bio alkohol, što iznosi 9,5 % ukupnog broja prometnih nesreća. U odnosu na 2009. g. zabilježeno je smanjenje broja  prometnih nesreća u kojima je uzrok bio alkohol za 40 % (2009. – 122).

Od ukupno broja sudionika u prometnim nesrećama, pod utjecajem alkohola bilo je 236 sudionika ili 13 %. U odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je smanjenje broja sudionika pod utjecajem alkohola od 105 sudionika ili 30,8 %  (2009. – 341).

Kod 223 vozača od njih 1226 ili kod 18,2 % vozača utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu. Broj alkoholiziranih vozača se u odnosu na 2009. g. smanjio za 28,8 % ili za 90 vozača (2009. – 313).

Pod utjecajem alkohola tijekom 2010. g. bilo je 176 vozača osobnih automobila, 13 vozača traktora, 11 vozača teretnih vozila, 11 vozača bicikala, 7 vozača mopeda, 4 vozača motocikala i 1 vozač radnog stroja. Pod utjecajem alkohola bilo je i 11 putnika u osobnim vozilima i 1 pješak.

Tijekom 2010. g. u posebnu prostoriju poradi vožnje pod utjecajem alkohola smješteno je 760 vozača. Uhićena su bila 383 vozača, protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su proglašeni krivima i izrečeno im je 110 bezuvjetnih kazni zatvora, 122 uvjetne kazne zatvora, 2 sudske opomene, 343 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima „A”, „B”, „C”, „F” i „M” kategorije, te 1 165 072,00. kuna novčanih kazni.

UTJECAJ ALKOHOLA NA VOZAČA

Već malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežava zapažanje i usporava reakcije vozača.

Pod utjecajem alkoholnih pića koje je konzumirao, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti odnosno postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa.

Vozač najveći broj korisnih informacija za sigurno upravljanje vozilom i sudjelovanje u prometu dobiva posredstvom osjeta vida. U oštrom i jasnom centralnom vidnom polju vozač istodobno percipira jasno 7 do 8 podražaja – informacija koji mu omogućuju sigurnu vožnju (cesta, oznake, znakovi, vozila, pješaci….) te otprilike isto toliko u perifernom vidnom polju. Pod utjecajem alkohola vidno polje se sužava samo na oštro vidno polje, a u njemu se pogrešno procjenjuje brzina i udaljenost do drugih vozila, širina prometne površine, postojanje bočnih smetnji, postojanje sudionika prometa koji mu dolaze sa strane i slično. Oštrina vida i sposobnost adaptacije oka na svjetlost i tamu je narušena.

Vozač pod utjecajem alkohola postaje nekritičan, slobodniji u ponašanju, povećava mu se lažno samopouzdanje i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pomanjkanje kritičnosti rezultira neodgovornošću i prerasta gotovo uvijek u brzu i rizičnu vožnju, dok se sposobnosti za vožnju smanjuju. Razina pažnje je smanjena i vozač se ne može usredotočiti na vožnju. Razdražljivost pod utjecajem alkohola raste i vozač često prema drugim vozačima iskazuje agresivno ponašanje i ulazi u konfliktne situacije. Procjena opasnosti i rizika u prometu izostaje ili je pogrešna.

Vrijeme reagiranja vozača, i psihičkog i motornog, se produljuje pod utjecajem alkohola. Vozaču treba više vremena za procjenu situacije u prometu, prepoznavanje opasnosti te brzo i točno reagiranje. Redoslijed izvođenja radnji i postupaka za vožnje može biti narušen. Koordinacija pokreta ruku i nogu postaje upitna pod utjecajem alkohola.

Događanje prometnih nesreća i vožnja pod utjecajem alkohola eksponencijalno su povezani! Rezultati ispitivanja utjecaja alkohola na sigurnost vožnje provedeni u Njemačkoj pokazuju kako sadržaj alkohola u krvi od 0,5 promila udvostručuje, 0,6 promila utrostručuje, a 0,8 promila učetverostručuje rizik od nesreće. Kod većih količina alkohola, npr. od 1,00 promila je sedmerostruko veći, kod 1,2 promila alkohola rizik je deset puta veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

SAVJETI VOZAČIMA

Obzirom na izneseno pozivamo sve sudionike u prometu a posebno vozače da poštuju prometne propise i pridržavaju se slijedećih savjeta:

  • ako ste popili koje piće koristite taxi ili pozovite nekog da dođe po vas,
  • unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
  • ne dopustite voziti vozaču koji je pod utjecajem alkohola,
  • ne nagovarajte druge vozače na piće,
  • zamolite nekoga da vas odveze ako ste pod utjecajem alkohola,
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja pića,
  • u noćnim satima vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li što popili.


Stranica