Oprez u prometu tijekom vikenda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Prema predviđanjima meteorologa, tijekom vikenda očekuje nas lijepo i sunčano vrijeme te se znatno povećanje broja vozača mopeda, motocikala i bicikala u prometu.

Foto: Ilustracija

Prema predviđanjima meteorologa, tijekom vikenda očekuje nas lijepo i sunčano vrijeme te se znatno povećanje broja vozača mopeda, motocikala i bicikala u prometu.

Stoga, podsjećamo vozače mopeda i motocikala da za vrijeme vožnje obavezno koriste zaštitne kacige, da poštuju prometne znakove, posebice one koji se odnose na ograničenje brzine kretanja, prednost prolaska na raskrižjima i zabranu pretjecanja vozila, te da je obavezna vožnja s upaljenim svjetlima.

Skrećemo pozornost da motocikli nisu duži vremenski period bili u funkciji te je potrebno provjeriti njihovu ispravnost i datum valjanosti prometne dozvole i police osiguranja.

Ističemo da vozači mopeda i motocikala mogu biti samo one osobe koje imaju odgovarajući važeću vozačku dozvolu te da smiju upravljati samo onom kategorijom motocikla za koju su položili vozački ispit.

Vozače bicikala ponovno podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i uporabu svjetala i reflektirajućih prsluka noću, te da vozači bicikala mlađi od 16 godina moraju koristiti zaštitnu biciklističku kacigu.

Pješake podsjećamo da ceste prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima cesta, te da se obavezno kreću nogostupima ili ukoliko njih nema uz lijevi rub kolnika. Također ih podsjećamo da je potrebno prije prelaska ceste, gledanjem lijevo-desno, uvjeriti se da se ista može prijeći bez opasnosti. Ne savjetujemo pješacima da tijekom noćnih i večernjih sati  sudjeluju u prometu u potpunosti odjeveni u odjeću crne boje, jer na taj način smanjuju vlastitu uočljivost i dovode se u opasnost za vrijeme dok se kreću cestom.

Ovom prigodom posebno ukazujemo na opasnost samostalnog sudjelovanja djece u prometu, bilo kao vozača bicikala, bilo kao pješaka, te molimo roditelje da im ne dozvoljavaju da se igraju na prometnicama ili da samostalno sudjeluju u prometu.

Pozivamo sve vozače da obrate dodatnu pozornost na pješake, posebice tijekom večernjih i noćnih sati, koji će u povećanom broju sudjelovati u prometu.



Stranica