Rezultati pojačanih mjera nadzora prometa

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

U razdoblju od 30. ožujka do 3. travnja na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija 

U razdoblju od 30. ožujka do 3. travnja na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa.

Tijekom tog razdoblja zabilježeno je devet prometnih nesreća, od čega tri s povrijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom. Teško je nastradao jedan sudionik, dok su dva zadobila lake povrede.

U sklopu nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim, neosiguranim i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, nadzor prometovanja mopeda, motocikala, bicikala te kretanje pješaka.

Policijski službenici kontrolirali su 530 vozača i vozila, a ukupno su poduzete 143 represivne mjere, od čega po prekršajima: alkohol – 24, upravljanje prije stjecanja prava – 2, brzina – 28, upravljanje za vrijeme zabrane – 1, neregistriranih vozila i istek tehničkog pregleda – 20, nekorištenje zaštitne kacige – 2, oduzimanje prednosti prolaska - 2 i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 28 vozača i 14 vozila, dok je privremeno oduzeto 14 vozačkih dozvola. Ostvareno je 11 aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 2. travnja, u 19.27 sati kada je vozač rođ. 1969.g. u Kloštru Podravskom upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,78 g/kg. Smješten je u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje mu je uz novčanu kaznu od 5 600 kuna izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja B kategorijom šest mjeseci.

Najveća brzina kretanja izmjerena je u subotu, 2. travnja, u 15.55 sati kada je vozačica rođ. 1983.g. u Sokolovcu upravljala osobnim automobilom brzinom od 96 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 km/h.

Protiv jednog vozača podnijeta je kaznena prijava u vezi počinjenog kaznenog djela opisanog u čl. 308. KZ-a.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnoj prostoriji do otrježnjenja je zadržano 11 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dok je uhićeno njih sedam. Protiv sedam uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni s kaznom uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B i F kategorije. U činjenju prekršaja u povratu zatečena su dva počinitelja prometnih prekršaja.



Stranica