Rezultati pojačanih mjera nadzora prometa

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

U razdoblju od 11. do 17. travnja na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija 

U razdoblju od 11. do 17. travnja na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa zabilježeno je sedam prometnih nesreća u kojima je šest osoba stradalo. Dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozljede a četiri osobe lake tjelesne ozljede.

Policijski službenici kontrolirali su 421 vozača i vozila, od čega 59 vozača mopeda i motocikla, a ukupno je poduzeto 186 represivnih mjera, od čega po prekršajima: alkohol – 12, upravljanje prije stjecanja prava – 4, brzina – 44, neregistriranih vozila i istek tehničkog pregleda - 13, nekorištenje zaštitne kacige – 5, nepropisno pretjecanje – 7,  nepoštivanje prom. svjetla – 1 i dr.

Iz prometa je isključeno 25 vozača i 12 vozila, dok je privremeno oduzeto osam vozačkih dozvola. Ostvareno je i 12 aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 17. travnja, u 3.10 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima kada je vozač M.M. (1973.) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,60 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 5 000 kuna te zabranom upravljanja voziloima B kategorije tri mjeseca.

Najveća brzina zabilježena je u srijedu, 13. travnja, u 15.33 sati u Bojnikovcu kada je vozačica D.B.T. (1981.) upravljala osobnim automobilom brzinom od 86 km/h na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na  50 km/h.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnim prostorijama za smještaj do otrježnjenja zadržano je osam osoba, poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Uhićeno je 10 vozača dok su protiv njih šest provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima A i B kategorije. U činjenju prekršaja u povratu zatečeno je pet recidivista.

Zatečena su tri vozača  u činjenju kaznenog djela izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude iz čl. 308. KZ-a te su protiv njih podnesene kaznene prijave.

Kroz provedbu pojačanih mjera u subotu, 16. travnja, od 14 do 20 sati provedena je akcija nadzora vozača mopeda i motocikala na području cijele Policijske uprave.
 
Tijekom akcije izvršen je nadzor 31 vozača mopeda i motocikala i njihovih vozila te je utvrđeno 16 usmjerenih prekršaja - 2 vozača upravljala su prije stjecanja prava na upravljanje, 3 nisu koristila zaštitnu kacigu a 2 su upravljali neregistriranim i neosiguranim vozilom. Iz prometa su isključena četiri vozača mopeda i motocikala te dva vozila kojima su isti upravljali. 



Stranica