Rezultati pojačanih mjera nadzora prometovanja motocikala i mopeda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

U vremenskom periodu od 03. do 09. svibnja 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke proveden pojačani nadzor vozača mopeda i motocikala.

Foto: Ilustracija

U vremenskom periodu od 03. do 09. svibnja 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke proveden pojačani  nadzor vozača mopeda i motocikala.

Policijski službenici kontrolirali su 554 vozača i vozila, od čega 58 vozača mopeda i motocikla. Ukupno je ostvareno 267 represivnih mjera, od čega je prema vozačima mopeda i motocikala poduzeto 12 represivnih mjera.

Vozači mopeda i motocikala počinili su 9 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega upravljanje neregistriranim vozilima – 3, nekorištenje zaštitne kacige – 3, upravljanje prije stjecanja prava – 2 i nenošenje vozačke dozvole – 1. Utvrđena su i 2 prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, te 1  kazneno djelo „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.“

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je dana 03. 05. 2011. g. u 02,15 sati kada je u Sv. I. Žabno T.Z. (1967) kako upravlja neregistriranim mopedom pod utjecajem alkohola od 2,00 g/kg. Isti je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen, te je protiv istog proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen s 3.500,00.- KN novčane kazne.

Osim nadzora vozača mopeda i motocikala policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom ostvarene 244 mjere, od čega po prekršajima: prekoračenje brzina kretanja – 36, vožnja pod utjecajem alkohola – 31, istek prometne dozvole – 11,upravljanje neregistriranim vozilima - 9, nepoštivanje prednosti prolaska 7,  nepropisno pretjecanje – 6, upravljanje prije stjecanja prava – 5,  upravljanje za vrijeme zabrane – 3 i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 47 vozača i 20 vozila, dok je privremeno oduzeto 16 vozačkih dozvola. Ostvareno je i 12 aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.
 
Najveća koncentracija alkohola evidentirana je dana 05.05.2011.g. u 09,25 sati u mjestu Drnje, Trgu kralja Tomislava, kada je  vozač M.I. (1951), upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 3,00 g/kg alkohola u organizmu. Isti je smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom od 4.400,00 kuna te mu je i izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja „F“ kategorijom u trajanju od 5 mjeseci.

Najveća izmjerena brzina kretanja evidentirana je dana 07.05.2011. g. u 00,50 sati na otvorenom djelu ceste između mjesta Cvetkovec i  Subotica Podravska, kada je H.S. (1992) upravljao osobnim automobilom brzinom od 171 km/h na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na  90 km/h.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja, osim vozača mopeda, smještena su bila i 22 vozača ostalih motornih vozila.
 
Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je bilo 10 vozača. Protiv 8 uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni s kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima „B“ i „ F“  kategorije.
 
Na području PU u činjenju prekršaja u povratu zatečeno je 5 vozača.
 
Tijekom provođenja pojačanog nadzora prometa u činjenju kaznenog djela iz čl. 308. KZ-a, te je protiv istog podnijeta kaznena prijava, osim vozača motocikla, zatečen je i 1 vozač osobnog automobila

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, dogodilo se je 19 prometnih nesreća u kojima je stradalo 8 osoba od čega su 3 osobe zadobile teške a 5 osoba lake tjelesne ozljede. Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su 2 prometne nesreća u kojima je 1 vozač zadobio lake tjelesne ozljede.



Stranica