Prometovanje traktora

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

U četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 14 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora. Vozači traktora sudjelovali su u 1 nesreći s poginulom osobom, u 7 nesreća s povrijeđenim osobama i u 6 nesreća s materijalnom štetom, od čega su prouzročili 1 nesreću s poginulom osobom, 6 nesreća s povrijeđenim osobama i 5 nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija

U četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 14 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora. Vozači traktora sudjelovali su u 1 nesreći s poginulom osobom, u 7 nesreća s povrijeđenim osobama i u 6 nesreća s materijalnom štetom, od čega su prouzročili 1 nesreću s poginulom osobom, 6 nesreća s povrijeđenim osobama i 5 nesreća s materijalnom štetom.

U ovim nesrećama sudjelovalo je 14 vozača traktora. U nesrećama je lakše stradalo 5 vozača traktora.

Najčešće vrste ovih prometnih nesreća bili su bočni sudar (5), sudar iz suprotnih smjerova, sudar prilikom usporedne vožnje i slijetanje vozila sa ceste (2).
 
Vozači traktora prouzročili su 12 ovih nesreća, a greške koje su dovele do ovih nesreća bile su vožnja pod utjecajem alkohola (4), nepropisno mimoilaženje (3), oduzimanje prednosti prolaska (3), nepropisno skretanje i nepropisno pretjecanje (1).
 
Pod utjecajem alkohola bila su 4 vozača traktora i svi su počinitelji prometnih nesreća. Utvrđene koncentracije su sve iznad 1,50 g/kg, a najveća utvrđena iznosi 4,15 g/kg alkohola u organizmu.

Od 14 traktora kojima su vozači sudjelovali u nesrećama 2 traktora nisu bila registrirana, tehnički pregledana i osigurana.

Najmlađi vozač traktora imao je 16 godina, a najstariji 81 godinu. Gledajući dobnu strukturu vozača najviše je vozača starije životne dobi – iznad 60. g. života (8).

Tijekom očevida utvrđeno je da su 3 vozača traktora upravljala istima prije stjecanja prava.          
                                           
Trenutno je na području Policijske uprave koprivničko-križevačke registrirano 58 317 vozila od čega 10 714 traktora.

U usporedbi s 2010. g., kada je bilo zabilježeno 5 prometnih nesreća s materijalnom štetom, broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora povećan je za 9 nesreća ili 180 %. Broj prometnih nesreća s poginulim i povrijeđenim osoba povećan je za 100 %.
 
Kako tijekom prva četiri mjeseca 2010. g., nije bilo povrijeđenih vozača traktora, ove godine bilježi se veliko povećanje stradalih vozača traktora. 

Vozači traktora najčešće čine prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, upravljaju traktorima prije stjecanja prava ili za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilima „F“ kategorije, upravljaju tehnički neispravnim vozilima (najčešće neispravnost svjetlosnih uređaja, uređaja za zaustavljanje i uređaja za upravljanje), neregistriranim i neosiguranim traktorima, te čine prekršaje nepropisnog skretanja, uključivanja u promet, oduzimanja prednosti prolaska. Uz obavljanje radova vežu se prekršaji nepropisnog prijevoza osoba, nanošenja blata na kolnik i nepropisnog smještaja tereta. 

Tijekom prva četiri mjeseca 2011. u posebnu prostoriju do otrježnjenja smještena su 23 vozača traktora, od čega je 18 vozača traktora uhićeno. Spram 17 uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.
 
Ovi vozači su počinili, u stjecaju s prekršajem vožnje pod utjecajem alkohola, i 7 prekršaja upravljanja traktorima prije stjecanja prava, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim traktorima, te 3 prekršaja neodazivanja izvanrednom liječničkom pregledu.

Poradi počinjenog kaznenog djela iz čl. 308. Kaznenog zakona RH protiv 3 vozača traktora podnijete su kaznene prijave.


Savjeti za sigurno sudjelovanje traktorista u prometu:

  • traktori i priključna vozila moraju biti registrirani, tehnički ispravni i osigurani,
  • prije svakog korištenja traktora provjerite njegovu tehničku ispravnost, a posebice ispravnost kočnica, upravljačkog mehanizma i svjetlosno-signalizacijskih sklopova,
  • svi traktori koji su prvi puta registrirani nakon 01. siječnja 1983. g. moraju imati sigurnosnu kabinu ili zaštitni okvir,
  • traktorom smije upravljati samo ona osoba koja posjeduje važeću vozačku dozvolu za „F“ kategoriju vozila,
  • ne upravljajte traktorima nakon konzumacije alkoholnih pića ili ukoliko se osjećate umornima,
  • na traktor se može priključiti samo jedno priključno vozilo koje ne umanjuje njegovu stabilnost,
  • u traktorskoj kabini može se prevoziti samo onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala a što je vidljivo iz prometne dozvole,
  • ne smije se prevoziti osobe koje sjede na blatobranima traktora ili stranicama priključnih vozila odnosno koje stoje na isturenim dijelovima traktora ili na priključnom vozilu,
  • način vožnje prilagoditi terenu (nizbrdica, zavoj), vrsti kolničkog zastora (makadam, asfalt), te teretu koji se prevozi.


Stranica