Rezultati pojačanih mjera nadzora prometa

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

U razdoblju od 23. do 29. svibnja 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 23. do 29. svibnja 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Policijski službenici kontrolirali su 465 vozača i vozila te su ukupno  ostvarene 302 represivne mjere, od čega je utvrđeno ukupno 143 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila.

Osim nadzora brzine kretanja vozila službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili slijedeće prekršaje: vožnja pod utjecajem alkohola – 22, upravljanje prije stjecanja prava – 8,  neregistriranih vozila i istek tehničkog pregleda - 10, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 17, nekorištenje zaštitne kacige – 4, nepropisno pretjecanje – 3 i dr.
 
Iz prometa je isključeno ukupno 34 vozača i 13 vozila, dok je privremeno oduzeto 15 vozačkih dozvola. Ostvareno je i devet aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnoj prostoriji za smještaj do otrježnjenja zadržano je 10 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 27. svibnja, u 23.45 sati u Đelekovcu, kada je vozač (rođ. 1963.) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,05 g/kg. Zadržan je do otrježnjenja, potom uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana, uvjetno na šest mjeseci, te zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u subotu, 28. svibnja, u 19.55 sati u Koprivnica, kada je  vozač (rođ. 1961.) upravljao osobnim automobilom brzinom od 102 km/h na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na  50 km/h.

Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je devet vozača, od kojih su protiv njih sedam provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B i M kategorije. U činjenju prekršaja u povratu zatečeno je šest vozača.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa dogodilo se 16 prometnih nesreća, od čega osam s povrijeđenim osobama u kojima  su tri osobe zadobile teške tjelesne ozljede a osam osoba lake tjelesne ozljede. Zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima je uzrok neprilagođena brzina kretanja, u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede.



Stranica