Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Tijekom vikenda, od 15. do 18. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provođen je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. srpnja do 1. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke prilikom nadzora cestovnog prometa utvrđeno je 125 prometnih prekršaja.

Najviše je utvrđeno prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, njih 28. Također, utvrđeno je sedam prekoračenja brzine kretanja, pet upravljanja neregistriranim vozilima, četiri upravljanja vozilima prije stjecanja prava, četiri nepostupanja sukladno znacima policijskih službenika, tri upravljanja vozilima za vrijeme  izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja te tri oduzimanja prednosti prolaska.

Iz prometa je isključeno 37 vozača i 12 vozila. Privremeno je oduzeto 28 vozačkih dozvola i četiri para registarskih pločica.

Utvrđeno je šest prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjim u prometu te tri iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 30. srpnja, u 19.35 sati u Ulici Ljudevita Gaja u Hlebinama, kada je 20 – godišnji vozač upravljao neregistriranim teretnih automobilom pod utjecajem alkohola od 2,21 g/kg. Zadržan je do otrježnjenja, potom uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici, gdje je kažnjen kaznom zatvora od 10 dana, uvjetno na šest mjeseci, novčanom kaznom od 1 500 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Najveće prekoračenje dopuštenih brzina kretanja utvrđeno je u subotu, 30. srpnja,  u 18.08 sati na otvorenom dijelu državne ceste broj 2, na relaciji Koprivnica – Štaglinec – Novigrad Podravski, kada je 41 – godišnji vozač upravljao neregistriranim motociklom, pod utjecajem alkohola od 1,63 g/kg, brzinom od 205 km/h na dijelu ceste gdje je brzina kretanja ograničena na 70 km/h. Vozač je zadržan do otrježnjenja, potom uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici, gdje je kažnjen kaznom zatvora od 20 dana, uvjetno na godinu dana, novčanom kaznom od  3 600 kuna i zabranom upravljanja vozilima A kategorije godinu dana.

Tijekom vikenda poradi vožnje pod utjecajem alkohola do otrježnjenja je zadržano devet osoba. Uhićeno je sedam vozača a protiv četiri vozača provedni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni uvjetnim kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima.

Zatečena su tri vozača koji su upravljali teretnim automobilom, osobnim automobilom i mopedom unatoč izrečenim zaštitnim mjerama zabrane upravljanja rečenim vozilima. Uhićeni su i provedeno je kriminalističko istraživanje te će protiv njih biti podnijete kaznene prijave poradi počinjenog kaznenog djela iz članka 308. Kaznenog zakona RH.

Tijekom vikenda zabilježeno je šest prometnih nesreća, od kojih dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe zadobile lakše ozljede. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su vožnja pod utjecajem alkohola, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno mimoilaženje, neprilagođena brzina i nepropisno kretanje kolnikom.



Stranica