"Dan kao san" - Edukacija u Đurđevcu

Slika PU_KK/Vijesti/2016/04/EdukDju14.1._1.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Jučer, 14. travnja, u vremenu od 12 do 13.30 sati, u Đurđevcu, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, a u suradnji s Udrugom matice umirovljenika Đurđevac, policijske službenice Ureda načelnika održale su edukaciju za 33 osobe.

Edukacija se održala u sklopu projekta „Dan kao san“ s ciljem samozaštite osoba starije životne dobi kao posebno ranjive skupine u kaznenim djelima krađa, prijevara i nedozvoljene uporabe osobnih podataka, te prevencije nasilja u obitelji.

Nakon uvodnog obraćanje predsjednice Povjerenstva Verice Rupčić uslijedila je edukacija na temu samozaštite.  Prisutnima su prezentirani primjeri kaznenih djela na štetu osoba starije životne dobi koji su se dogodili na području ove Policijske uprave.

Najčešći načini počinjenja kaznenih djela su:

- prijevare na način da se protivno zakonu koriste osobni podaci osoba, dovode u zabludu djelatnici teleoperatera i sklapaju pretplatnički ugovori,
- ulazak u dom na način da se počinitelji lažno predstavljaju kao djelatnici raznih poduzeća, kao bankari, policajci, zdravstveni djelatnici, kao prodavači raznih predmeta, dovode u zabludu oštećene osobe i otuđuju novac i druge vrijednosti,
- počinitelji se lažno predstavljaju kao djelatnici banke i putem telefona traže od oštećenih da pripreme sav novac koji je nevažeći i koji će se zamijeniti – nakon toga počinitelj dolazi na kućnu adresu i otuđuje novac ili pak nezakonito koristi osobne podatke oštećenih koje je dobio putem telefona.

Prisutni su pozvani na suradnju na način da nam dojavljuju kretanja sumnjivih osoba i nepoznatih vozila, te su im podijeljeni preventivni materijali s ciljem zaštite. Podijeljeno je oko 70 brošura – „Učinite svoj dom sigurnijim“, „Dan kao san“, „Ne dozvolite da se netko koristi vašim osobnim podacima“ i „Nasilje u obitelji“, te su zamoljeni da dalje prenesu informacije koje su dobili u svojim sredinama.

Kroz sve navedene primjere kaznenih djela, savjetovani su da zaštite sebe i svoju imovinu na način da ne komuniciraju s nepoznatim osobama bez obzira na to kako se one predstavljaju, da uvijek zaključavaju svoj dom i ne puštaju nepoznate osobe, da novac i dragocjenosti ne čuvaju u svojim domovima na svima poznatim mjestima već ih pohrane na sigurno i da ne bacaju papire na kojima se nalaze njihovi osobni podacima već da ih unište. Ukoliko se nađu u situaciji da i zateknu počinitelja na izvršenju kaznenog djela u svojem domu, da ne pružaju otpor, već da upamte što više detalja o njemu i to hitno dojave na 192.

U drugom su dijelu prisutni upoznati s oblicima nasilja u obitelji kroz neke od primjere iz medija koji su posebno popraćeni medijski. Građane se pozvalo da prijave bilo koji oblik nasilja, a što mogu učiniti i anonimno, i tako možda nekome spase život. Objašnjen im je postupak policije prilikom postupanja po nasilju u obitelji i tijekom cijelog postupka (od trenutnog prekidanja nasilničkog ponašanja do zaštite žrtve nasilja i moguće posljedice po počinitelja).



Stranica