Darivanjem žena u prometu i održanim okruglim stolom obilježen Međunarodni dan žena

Slika PU_KK/Vijesti/2017/03/zene.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 8. ožujka, u suradnji Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije na području Policijske uprave koprivničko - križevačke održana je preventivna akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. 

Tijekom preventivne akcije žene sudionice u prometu prigodno su nagrađene cvijećem od strane predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verice Rupčić te preventivnim materijalima Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije i Policijske uprave (privjesci, blokovi, letci). Preventivna akcija održana je u Đurđevcu, Koprivnici i Križevcima. 

Svim sudionicama u prometu skrenuta je pozornost na poštivanje prometnih propisa i briga o vlastitoj sigurnosti u prometu na cestama te jačanju položaja žena u društvu. 

Također, u prostorijama Koprivničko-križevačke županije na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke, održan je okrugli stol „Ima li spol utjecaja na sigurnost cestovnog promet?“.

Okruglom stolu prisustvovali su župan Koprivničko-križevačke županije i njegov zamjenik, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, članovi rečenog Povjerenstva, udruga, ravnateljice ustanova, pročelnice upravnih tijela, kao i policijske službenice Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa.         

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa prisutne je upoznala sa stradavanjem vozača i vozačica u prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, prometnim nesrećama koje isti čine, najčešćim prometnim prekršajima istih, te razlikama u načinu vožnje između žena i muškaraca. 

Predsjednica Općinskog suda u Koprivnici iznijela je podatke i primjere iz sudske prakse vezano uz počinitelje prometnih prekršaja, kaznenih djela i prometnih nesreća, a koji se odnose na spol, dok je predstavnica dr. psihijatrije obradila temu povezanosti spola i konzumacije alkohola. 

U sklopu okruglog stola upućen je apel svim sudionicima u prometu da poštuju prometna propise i pravila, a posebice vozači bicikala da ne izlijeću između vozila na obilježeni pješački prijelaz i ne koriste površine za kretanje pješaka. 

Također, upućen je apel svim vozačima da ne koriste mobitel tijekom vožnje, te da obiteljski liječnici pravovremeno obavijeste policiju o slučaju teške bolesti i gubitka vida kod vozača uslijed čega osoba nije u mogućnosti upravljati vozilom.



Stranica