Održana radionica povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena

Slika PU_KK/Vijesti/2017/03/dan.zena.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 8. ožujka, policijske službenice Policijske uprave koprivničko – križevačke, u suradnji sa članovima i volonterima Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica održale su radionicu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. 

Radionica je održana u sklopu projekta „Dan kao san“, koji je namijenjen pomoći i potpori ranjivim društvenim skupinama – osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. Osobe s invaliditetom su posebno ranjive skupine, a obzirom na visoku tamnu brojku prijave obiteljskog nasilja, na radionici se Metodom „Forum teatar“ kroz simulaciju prikaza obiteljskog nasilja osobe s invaliditetom, nastojalo potaknuti iste na prijavljivanje obiteljskog nasilja. 

Članovi i volonteri Udruge aktivno su uključeni u uloge žrtve i počinitelja obiteljskog nasilja, a policijske su službenice pojasnile postupak policijskih službenika kod dojave o obiteljskom nasilju, pristup žrtvi nasilja, obavljanje razgovora sa žrtvom. Cilj je bio osnažiti žrtve nasilja na prekidanje kruga nasilja, prijavljivanje istog, a posebno ih se upoznalo sa zakonskim pravima koje imaju žrtve. 

Kroz konkretni primjer nasilja, upoznati su sa tijekom postupka policije, mogućnošću da sudjeluju u predlaganju mjera opreza koje se mogu izreći s ciljem njihove zaštite i institucijama kojima se mogu obratiti i potražiti stručnu pomoć. 

Članovima i volonterima podijeljeni su materijali s informacijama o institucijama kojima se mogu obratiti kao žrtve ili svjedoci: Udruzi „Hera“ Križevci, Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Centrima za socijalnu skrb u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, te Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Sisku.



Stranica