Đurđevac: Edukativno predavanje u sklopu projekta "Nisi sam"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/01/đurđ.31.1.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U četvrtak, 31. siječnja, policijski službenici Policijske postaje Đurđevac, održali su edukativno predavanje u sklopu provođenja projekta Policijske uprave „Nisi sam“, za 20 učenika 5. e razreda u OŠ „Grgura Karlovčana“ u Đurđevcu.

Edukacija je vršena u dva dijela, tematski, sprječavanje nasilja među djecom i mladima, kojom prilikom se djeci ukazalo na modalitete nasilja,  posljedice, kao i što učiniti ukoliko su sami žrtve nasilja, ili poznaju nekog tko jest. Predočeni su konkretni primjeri iz prakse, vršnjačkog nasilja, sa posljedicama, te su učenicima prikazani i određeni multimedijski sadržaji, video uratci sa tematikom bullyinga, kako bi se kroz model radionice i razgovor došlo do zaključka da je nasilje apsolutno neprihvatljivo kao način rješavanja problema, te da svako treba prijaviti, reagirati.

Posljedice nasilja mogu biti vrlo teške, kompleksne, ostaviti traga zdravstvenog i psihičkog karaktera.

Nadalje, edukacija se bazirala na zlostavi putem modernih elektroničkih tehnologija, Interneta, mobilnih uređaja, poseban naglasak na društvene mreže, najzastupljeniju, „Facebook“. Djeca znaju kako postati članovi društvenih mreža, te se znaju koristiti računalima, Internetom, ali ne poznaju pravila ponašanja na internetu, ne znaju sigurnosne postavke, čime su izložena mogućim nepoćudnim ponašanjima odraslih osoba koje imaju pretenzije seksualnog karaktera prema djeci, kao i međusobnoj zlostavi, emocionalnog karaktera, budući znaju izmjenjivati neprimjerene poruke, objavljivati fotografije mjesto druge osobe, te vlastite, a da ih nisu zaštitili koliko je moguće.

Stoga su djeca upućena u činjenice što su osobni podaci, da su oni samo naši, te da sve što objavimo na društvenoj mreži zauvijek ostane u vlasništvu tvrtke „Facebook“. Znaju da bi trebali imati minimalno 13 godina kako bi postali članovi društvenih mreža, kao i da je vrlo važno ne prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo osoba koje ne poznajemo u realnom životu.

Kako bi teoriju potkrijepili praksom, djeci su prikazani video uratci o mogućim opasnostima na Internetu, također i štetnosti prekomjernog korištenja Interneta, igranja video igara. Postoje vrlo nasilne video igrice koje ne djeluju pozitivno po rast i razvoj djece, rečeno je koje su to igre, na njima su vrlo jasno istaknute oznake da nisu za djecu, te se sa učenicima pričalo kako gledanje nasilnih sadržaja na televiziji, Internetu, igranje nasilnih video igrica može stvoriti toleranciju na nasilje.

Vrlo je važno da djeca razgovaraju sa roditeljima, ali i roditelji sa djecom. Stoga tijekom obavljanja aktivnosti u projektu „Nisi sam“, policijski službenici prvotno komuniciraju sa roditeljima, dok naknadno, u dogovoru sa istima i obrazovnom institucijom vrše edukaciju za djecu, primjereno uzrastu.



Stranica