Đurđevac: Predavanje učenicima u sklopu projekta "Zdrav za 5"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/02/Zdrav.za.pet.13.3.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U ponedjeljak, 11. i srijedu, 13. veljače, u prostorijama Doma zdravlja Đurđevac, Školska medicina, održana su edukativna predavanja za 46 učenika 1. razreda Gimnazije Đurđevac u sklopu projekta „Zdrav za 5“. 

Edukativna predavanja na temu „Kako droge utječu na ljudsko tijelo“ i „Zlouporaba droga“ održana su od strane liječnice u školskoj medicini Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije Jasenke Vuljak Vulić i policijske službenice za nadzor i planiranje – za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko –križevačke. 

Liječnica Jasenka Vuljak Vulić predstavila je projekt, te upoznala učenike sa negativnim utjecajima droge na njihov organizam. Marihuana je najrasprostranjenija droga, koja s vremenom stvara psihičku ovisnost, a najveći problem je u vjerovanjima da je ona potpuno neškodljiva.

Ona negativno utječe na raspoloženje i ponašanje, dišni sustav, reproduktivni sustav. Realno ona dovodi do ovisnosti, jer se često počinje eksperimentirati i s drugim drogama.

Ecstasy je sintetička droga, najčešće je u obliku raznih tabletica. Izaziva euforično ponašanje, ali i uznemirenost, depresiju, smetnje u koncentraciji. Inhalanti su obično kućanski proizvodi (ljepila, sprejevi i slično), različitog su kemijskog sastava, pa tako i štetnog djelovanja. Postoji mogućnost smrtnog ishoda i kod prvog udisanja. 

Također, liječnica je pozvala učenike da potraže pomoć ukoliko imaju problema ili znaju nekoga od svoje obitelji, prijatelja/poznanika, odnosno da se jave u Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo. Centar se bavi zaštitom mentalnog zdravlja, prevencijom i izvanbolničkim liječenjem ovisnosti i zagarantirana im je potpuna anonimnost. Najvažnije je, ne podlijeći pritiscima drugih i odlučno reći – NE! 

Nadalje, policijska službenica za prevenciju, učenicima je prikazala video uradak „Anti-Drug Video They Said... They Lied“ u kojem se prikazuju situacije u kojima se mladi ljudi nalaze i gdje im se nudi droga. Oni su shvatili da je sve bila laž, i rekli su NE.

Učenicima je prezentirano istraživanje ESPAD-a iz 2011. godine, Vlada RH – Ured za suzbijanje zlouporabe droga). U provedbi je sudjelovalo 37 Europskih zemalja, a ciljana su skupina mladi koji u navršavaju 16 godina.

Prema rezultatima ESPAD-a, u Hrvatskoj je povećana uporaba alkohola i inhalanata, a prema sva tri pokazatelja uporabe cigarete, alkohola i droga, Hrvatska je iznad Europskog prosjeka:

Hrvatska je na 3. mjestu po pušenju cigareta, a od 1995. - do 2011. pušenje se blago povećava. Na 11. mjestu po pijenju u zadnjih 12 mjeseci, ali je zabrinjavajuće da je po pijenju 5 ili više pića zaredom (binge drinking) na 3 mjestu.

Prema uzimanju cannabisa ikada u životu Hrvatska je također iznad europskog prosjeka na 19. mjestu, dok je na 1. mjestu po uzimanju inhalanata. 

Također, učenici su upoznati sa kaznenim i prekršajnim odredbama vezanim uz  zlouporabu droga - člancima 190. i 191. Kaznenog  zakona, te člankom 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Na kraju predavanja, prikazan je video materijal „Drugs Make You Ugly“, koji prikazuje vidljive posljedice korištenja droga.



Stranica