Đurđevac: Radionica učenicima u sklopu akcije "Zajedno"

Slika PU_KK/Vijesti/2015/03/zajedno.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 26. ožujka, policijske službenice Policijske uprave koprivničko-križevačke održale su radionicu za oko 40 učenika trećih i četvrtih razreda Strukovne škole Đurđevac u prisutnosti pedagoginje i dviju profesorica. 

Tematika radionice bila je trgovanje ljudima, a koja je provedena u sklopu preventivne akcije „Zajedno“. Akcija „Zajedno“ provodi se s ciljem osvještavanja javnosti o problematici trgovanja ljudima, informiranja mladih o problemu trgovanja ljudima i edukaciji o potencijalno opasnim situacijama i načinima zaštite.  

U uvodnom dijelu radionice, kroz razgovor učenicima se nastojalo objasniti tko su počinitelji trgovanja ljudima i tko su žrtve.Kroz primjere iz medija i policijske prakse učenicima je pojašnjen pojam trgovanja ljudima, a koji predstavlja vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom sile ili drugim oblicima prinude, otmice, prijevare, zlouporabe položaja ili ovlasti da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, postupke slične ropstvu, trgovanje organima i drugo.

Utvrđeno je da učenici znaju koji su ciljevi trgovanja ljudima: iskorištavanje za prisilni rad, prisilne brakove, prostituciju, pornografiju, lažna usvajanja djece, prosjačenje, trgovinu ljudskim organima. 

U okviru kampanje „Dvije djevojčice“ prikazan je animirani film koji prati život dviju djevojčica: od snova o budućnosti kao djece do prevare od strane osoba kojima su vjerovale i koji su ih uveli u lanac prostitucije.

Obzirom da je nekolicina učenika izrazila želju/nakanu za odlaskom na rad u inozemstvo, pokušalo im se ukazati na opasnosti koje se skrivaju iza primamljivih oglasa za posao. 

Sumnju u trgovanje ljudima uvijek mogu pobuditi ponuđeni uvjeti koji su daleko iznad uobičajenih za isti tip posla ili postoje razlike u kontakt podacima u ponudi i na web stranici poduzeća koju ponuđač predstavlja ili se vizualni identitet ponude razlikuje od vizualnog identiteta navodnog poslodavca ili na mrežnim stranicama navodnog poslodavca nije oglašena pozicija koja se nudi. 

Učenike se savjetovalo da se dobro raspitaju i prikupe čim više informacija o poslodavcu, da se prema mogućnostima obavi i razgovor s istim vezano uz uvjete zapošljavanja, da se zatraži primjerak ugovora o zapošljavanju. Vrlo je važno da se nikada ne daju svoji osobni dokumenti nepoznatim osobama radi rješavanja administrativnih pitanja i da ne odlaze na put bez da se jave osobama u koje imaju povjerenja (iz sigurnosnih razloga). 

Kroz prezentaciju, učenike se upoznalo s web stranicama na kojima mogu dobiti informacije vezane uz trgovanje ljudima i uvjete zapošljavanja (Hrvatski Crveni križ, MUP, facebook stranice koje se bave tematikom trgovanja ljudima, Zavod za zapošljavanje), a ujedno i kome se mogu obratiti za pomoć. Učenicima su podijeljeni informativni letci „Trgovanje ljudima“.



Stranica