Đurđevac: Sastanak sa saborskim zastupnikom nacionalnih manjina

Slika PU_KK/Vijesti/2013/02/sastanakdju13.2.jpg

 U srijedu, 13. veljače, u dvorani za sastanke Grada Đurđevca održan je sastanak saborskog zastupnika nacionalnih manjina gospodina Veljka Kajtazija s predstavnicima Grada

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U srijedu, 13. veljače, u dvorani za sastanke Grada Đurđevca održan je sastanak saborskog zastupnika nacionalnih manjina gospodina Veljka Kajtazija s predstavnicima Grada, predsjednicom Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, predstavnicima Policijske uprave koprivničko - križevačke i Policijske postaje Đurđevac, Centra za socijalnu skrb Đurđevac, članovima Vijeća za prevenciju Grada Đurđevca, predstavnicima Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac, tvrtke Komunalne usluge d.o.o. Đurđevac i predstavnicima Udruga Roma s područja Grada i Koprivničko-križevačke županije.

Vezano uz točku dnevnog reda Sigurnosna situacija u naselju Stiska načelnik Policijske postaje Đurđevac Krunoslav Karas osvrnuo se na situaciju u naselju Stiska u odnosu na cjelokupno područje koje pokriva Policijska postaja Đurđevac, kroz pokazatelje činjenja kaznenih djela i prekršaja, posebice kaznenih djela zapuštanja i zanemarivanja djeteta ili maloljetne osobe i prekršaja nasilničkih ponašanja u obitelji. Naglasio je kako je prioritet Policijske postaje Đurđevac u narednom periodu zaštita žrtava kaznenih djela i prekršaja. Policijski službenici prvenstveno pokušavaju djelovati preventivno. Najveći problem za građane je uznemiravanje prilikom prolaska vozilom kroz naselje Stiska, što je rezultiralo i počinjenjem kaznenih djela, zatim iznuđivanje novaca uz prijetnju fizičkog napada u školi,a prisutno je i lihvarenju u samom naselju. Osvrnuo se na problem cjelokupne zajednice – alkohol, koji generira kažnjiva ponašanja, nasilje i nadalje sekundarni kriminalitet. Naglasio je da takvo stanje sigurnosti treba ozbiljno shvatiti i da je potrebno ostvariti dodatni napor od svih subjekata koji posredno ili neposredno utječu na stanje sigurnosti kako bi isto podigli na višu razinu.

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi osvrnuo se na predviđeni program za prošlu godinu, te je izrazio nezadovoljstvo onim što je u 2012. godini učinjeno. Napomenuo je kako su se predstavnici Roma trebali više angažirati u aktivnostima vezanim uz položaj Roma. Istaknuo je problematiku legalizacija bespravno izgrađenih objekata. Napomenuo je kako će se osnovati Romsko nacionalno vijeće koje bi omogućavalo da romska nacionalna manjina ostvari sva prava koja im pripadaju. Naglasio je kako je potrebno zajednički djelovati i na taj način ostvariti financijska sredstva i sve mogućnosti koje se nude. U svezi sigurnosne situacije u naselju Stiska smatra da će se uređenjem naselja i njegovom legalizacijom doprinjeti poboljšanju sigurnosti te da bi bilo dobro razmotriti mogućnost uvođenja redara u naselju Stiska koji bi djelovao na očuvanju reda i mira u naselju.

Nakon što su razmotrene sve točke dnevnog reda zaključeno je da je potrebno i nadalje poduzimati aktivnosti u cilju poboljšanja sigurnosne situacije u naselju Stiska, poduzimati potrebne radnje kako bi se što veći broj objekata na području naselja legalizirao, zajednički sudjelovati u izradi projekata i njihovom kandidiranju na EU fondove, a naročito je istaknuta uloga Vijeća za prevenciju Grada Đurđevca koje i u narednom razdoblju treba nastaviti svoje aktivnosti.
 



Stranica