Edukacija učenika u Sokolovcu

Slika PU_KK/Vijesti/2015/11/sokolovac.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Danas, 27. studenoga, u Osnovnoj školi u Sokolovcu, policijski službenici Policijske uprave, održali su edukaciju za učenike 5. razreda u sklopu aktivnosti obilježavanja „16 dana aktivizma“. Tema predavanja bila je nasilje nad ženama, nasilje u obitelji, nasilje među djecom i mladima te nasilje putem elektroničkih medija, „Cyberbullying“. 

U prvom dijelu predavanja govorilo se o pojmu nasilje, što je nasilje , nasilje među djecom, kako ga prepoznati te na koji način pristupiti rješavanju problema. Učenici su upućeni da razmirice koje međusobno imaju pokušaju riješiti razgovorom, mirnim putem te da nasilje ni u kojem obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, da bilo koji oblik nasilja prijave policiji, djelatnicima u školi, razgovaraju s roditeljima. 

Razgovaralo se o nasilju u obitelji, prikazan je video uradak primjeren dobi učenika koji upućuje kako prepoznati nasilje u obitelji. Učilo se što je nasilje u obitelji, na štetu koga može biti počinjeno i kako te da su djeca vrlo često prisutna nasilju, da mogu biti direktno žrtve. Također, da svako nasilje za koje znaju, čuju, ili su i sami žrtve, obvezno prijave, jer na taj način pomažu, mogu učiniti puno za obitelj koja trpi. 

Nadalje, u drugom djelu predavanja s djecom se razgovaralo o internetu, u kojim segmentima je koristan, te koje opasnosti postoje posebice, za djecu u virtualnom svijetu, društvenim mrežama. Obradila se tematika osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji, poznata osoba, da ih ne objavljuju na internetu, Facebooku i drugim društvenim mrežama, da se do trinaeste godine ne bi uopće trebali nalaziti na istima, a kada to učine (većina učenika je na društvenim mrežama), da moraju biti upoznati sa pravilima korištenja i sigurnosnim postavkama. 

Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama te se s učenicima pričalo da nikako ne prihvaćaju prijateljstvo s osobama na facebooku koje ne poznaju, jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe sa lošim namjerama. 

Isto tako, da se na facebooku ne objavljuju fotografije koje ih prikazuju, primjerice na moru, na plaži, da se ne slikaju obnaženi, ne stavljaju slike mlađe braće i sestara, odnosno da paze na privatnost. Naposljetku, komuniciralo se o toleranciji, različitostima, te da smo svi u obvezi pomoći jedni drugima kada imamo problema.

 

  



Stranica