Edukacijama učenika obilježen Dan ružičastih majica

Slika PU_KK/Vijesti/2018/03/ruzic.majce.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 28. veljače, od 10 do 12.30 sati, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave koprivničko – križevačke prisustvovali su obilježavanju Dana ružičastih majica, u organizaciji Obrtničke škole Koprivnica, a cjelokupno obilježavanje bilo je posvećeno borbi protiv nasilja, prvenstveno u odgojno-obrazovnim institucijama.

U sklopu obilježavanja programa održane su edukacije vezane uz nacionalni projekt MUP-a RH „ZAJEDNO PROTIV GOVORA MRŽNJE“ kojima je prisustvovalo 58 učenika tri 1. razreda Obrtničke škole zajedno s razrednicima i pedagogom škole.

Također, Dan ružičastih majica obilježen je u Osnovnoj školi Sveti Ivan Žabno. Samim edukacijama bili su nazočni učenici od 1. do 8 razreda, ukupno 85 učenika, uz nazočnost nastavnika i ravnatelja škole.

Edukacije su se bazirale na među vršnjačkom nasilju, više kroz prizmu tolerancije, odnosno netolerancije, također empatije i nezaobilazne činjenice da u današnje vrijeme govor mržnje postoji, da je prisutan kako kod djece tako odraslih, te da je prisutan u medijima, u svakodnevnici. Tučnjave, razni oblici govora i činjenja mržnje nerijetko se snimaju i objavljuju na društvenim mrežama. Učenicisu upućeni da razmirice koje međusobno imaju, pokušaju riješiti razgovorom, mirnim putem, te da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, da bilo koji oblik nasilja prijave, policiji, djelatnicima u školi, razgovaraju sa roditeljima. Prikazani su primjeri iz medija, policijske prakse, te video materijal.

Nadalje, pričalo se o Internetu, u kojim segmentima je koristan, te koje opasnosti postoje, posebice za djecu u virtualnom svijetu i društvenim mrežama. Učenici su većinom prisutni na svim društvenim mrežama, no nisu im poznata pravila korištenja „Facebookom“, kao ni sigurnosne postavke, posebice u dijelu objave osobnih podataka i sigurnosnih postavki, tako da se razgovaralo s učenicima kako da budu sigurni i što učiniti da bi se zaštitili.

Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama, te su učenici poučeni da nikako ne prihvaćaju prijateljstvo s osobama na društvenim mrežama koje ne poznaju, jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama.



Stranica