Ferdinandovac: Predavanje roditeljima u sklopu projekta „Nisi sam“

Slika PU_KK/Vijesti/2012/11/ferdin.nisi.sam.20.11.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U utorak, 20. studenog, od 16.30 do 18.30 sati, u OŠ u Ferdinandovcu, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave i policijski službenici Policijske postaje Đurđevac, održali su predavanje u sklopu Projekta „Nisi sam“ za 25 roditelja - učenika 5. do 8. razreda, u nazočnosti tri djelatnice škole. 

Roditelji su upoznati sa Projektom „Nisi sam“, predočeni su im primjeri vršnjačkog nasilja iz prakse, primjeri iz tiskovina – pričalo se o pojmu vršnjačkog nasilja, kako ga prepoznati, na koji način reagirati. Roditelji su upoznati s načinom odrađivanja radionica s njihovom djecom.

Prikazani su im video uradci: „Ryan Halligan“s story“- priča oca kojemu  je dijete u dobi od 13 godina počinilo samoubojstvo zbog vršnjačkog nasilja, te još nekoliko uradaka-priča temeljenim na stvarnim događajima. 

Kroz video uradke i primjerima iz prakse nastojalo se potaknuti roditelje na komunikaciju s djecom, te ih upoznati s posljedicama svih oblika nasilja. Istaknuta je nužnost zajedničke reakcije i borbe protiv svih oblika nasilja, i to svih nadležnih institucija. 

Roditelji su upoznati s činjenicom da njihova djeca sve niže dobne skupine pristupaju društvenim mrežama, posebno najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“. To čine lakomisleno, nisu upoznati s pravilima ponašanja na mrežama, ne znaju gotovo ništa o postavkama sigurnosti, ne razmišljaju o opasnostima koje im prijete.

Djeca su izložena brojnim opasnostima na društvenim mrežama-dolazi do krađa osobnih podataka, prijetnji, komunikaciji s seksualnim prijestupnicima, a koji im pristupaju kroz „lažne profile“. Imaju veliki broj virtualnih prijatelja koje ne poznaju osobno, čime se dodatno izlažu svim gore navedenim opasnostima. 

Roditeljima se savjetovalo da se obrate ovlaštenim servisima vezano uz zaštitu svoje djece na računalima, upoznati su sa mogućnostima stupanja u kontakt s policijskim službenicima: predstavljena im je stranica Policijske uprave koprivničko-križevačke, banner Projekta „Nisi  sam“, facebook stranicom „Nisi sam“, te su im podijeljeni leci Projekta.



Stranica