Godišnji radni sastanak Lokalno mješovite komisije za drugi granični sektor

Slika PU_KK/Vijesti/2015/02/LMK_2.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Jučer, 9. veljače, u prostorijama Policijske uprave koprivničko - križevačke održan je godišnji sastanak hrvatskog i mađarskog izaslanstva Lokalno mješovite komisije (LMK) za drugi granični sektor. Sastanku su nazočili  članovi LMK hrvatske i mađarske strane, te vanjski stručni suradnici.

Razmatrano je djelovanje LMK u  2014. godini, a rad obje sastavnice LMK, kao i policije  na  graničnim sektorima ocijenjen je kao izvrstan, obzirom da  je preventivan rad na zajedničkom graničnom području rezultirao da nisu zabilježene teže povrede državne granice,  a smanjen je broj lakših povreda državne granice. Također, i svi ostali zajednički zadaci se uspješno  rješavaju, posebice zamolbe za vodenim turama i otvaranje privremenih graničnih prijelaza.

Kako je u  proteklom razdoblju znatno povećan broj zahtjeva za odobravanjem plovidbi rijekama Murom i Dravom u sportske i rekreativne svrhe, iz istog proizlazi potreba za povećanom pažnjom i odgovornošću  sudionika. Podnositelji zahtjeva za plovidbe se prilikom izdavanja suglasnosti  za plovidbu graničnim rijekama upozoravaju na poštivanje propisa o sigurnosti plovidbe, te se upućuju na praćenje vodostaja rijeka.  U cilju  održavanja povoljnog stanja sigurnosti  pred graničnom policijom obiju država je  potreba stalnog i promišljenog  angažmana sa zajedničkim pripremama za moguće izvanredne okolnosti.

Stanje sigurnosti na državnoj granici ocjenjeno je dobrim, no i dalje treba održavati stalni kontakt s pravnim i fizičkim osobama u zoni državne granice, posebice poljoprivrednicima, te lovačkim i ribolovnim društvima, u cilju sprečavanja vršenja povreda državne granice.



Stranica