Jedan vozač kretao se brzinom od 177 kilometara na sat, drugi upravljao pod utjecajem alkohola od 3,12 promila

Slika PU_KK/Vijesti/2018/06/prometni_policajac02.jpg

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 13. do 15. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama je sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Vozača pod utjecajem alkohola prouzročili su šest prometnih nesreća od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene. Jednu nesreću s materijalnom štetom je izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima (3), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (4), dok je po jedna prometna nesreća zabilježena radi nepropisnog pretjecanje, nepropisne vožnje unazad i nepropisnog kretanja kolnikom. 

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa sankcionirali su 129 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 24 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, te četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bila su smještena četiri vozača, četiri vozača su uhićena radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Spram uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, uvjetnim i bezuvjetnim kaznama zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Jedan vozač zadržan  je u zatvoru u Bjelovaru.  

Mladi vozači tijekom vikenda evidentirani su kao počinitelji dvije prometne nesreća, a radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača zabilježena je u nedjelju, 15. srpnja, u 4.40 sati u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Koprivnici, kada je 20 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,28 promila. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 15. srpnja, u 13 sati na državnoj cesti broj 2 između Plavšinca i Vlaislava, kada je 51-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,12 promila, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzetate izazvao prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđen. Isti je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u subotu, 14. srpnja, u 8,40 sati na državnoj cesti broj 10 između Križevaca i Vrbovca, kada je 55 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 177 kilometara na sat,iako je na rečenoj cesti brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 100 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu          

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Isto tako, podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužan propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz. Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. 

Sve mlade vozače podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Također ih molimo, da radi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju.

Vozače i pješake molimo da tijekom upravljanja vozilom odnosno sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele, već da se zaustave na pogodnom mjestu i obave razgovor ili pošalju poruku. Prilikom vožnje u slijedu nužno je povećati razmak između vozila, te vozilo držati na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, kako bi se izbjeglo zahvaćanje bankine i slijetanje vozila s kolnika. Molimo vozače da u zavojima vozilom ne prelaze na suprotni kolnički trak obzirom da postoji velika vjerojatnost događanja prometne nesreće. Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska posebice na raskrižjima i prilikom skretanja na ravnom dijelu ceste, poštivanje svjetlosne signalizacije na raskrižjima i na prijelazima ceste preko željezničke pruge, ako i prilikom uključivanja u promet.

Prije nego započnu pretjecati ili obilaziti druge sudionike u prometu, vozače molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Sve vozače molimo da prilikom skretanja paljenjem odgovarajućeg pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu, te da u slučaju vožnje unazad upale sva četiri pokazivača smjera. Sve osobe u motornim vozilima u kojima su ugrađeni sigurnosti pojasevi moraju ih koristiti. Roditelje molimo da vode računa da djeca samostalno na izlaze na cestu, da im budu u pratnji kada upravljaju biciklom, te da ih u vozilima prevoze smještene u adekvatne autosjedalice.



Pisane vijesti