Koprivnica: Najava preventivno-represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača

Slika PU_KK/Vijesti/2014/alkohol čaša.bmp

Postaja prometne policije Koprivnica provest će tijekom, 14./15. kolovoza, preventivno - represivnu akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor mladih vozača“.  

Foto: Ilustracija

Tijekom sedam mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Koprivnica zabilježene su 132 prometne nesreće u kojima je sudjelovalo 293 sudionika. Nastradale su 63 osobe, od kojih je 15 osoba teže ozlijeđeno, a 48 osoba lakše.

Od 203 vozača sudionika prometnih nesreća, njih 35 bilo je pod utjecajem alkohola. Mladi vozači (osobe starosti do 24 godine) sudjelovali su u 24 prometne nesreće, dok je sedam mladih vozača sudionika prometnih nesreća bilo pod utjecajem alkohola, unatoč što je za rečenu kategoriju vozača propisano 0,00 g/kg tijekom sudjelovanja u prometu.

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama Republike Hrvatske ukazuje se da je jedna od prioritetnih aktivnosti policije od utjecaja na sigurnost cestovnog prometa smanjenje utjecaja alkohola u prometu, a poglavito smanjenje alkohola kod mladih vozača.

Obzirom na rečeno, a kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i time dovode u opasnost sebe i ostale sudionike, te podigla razina stanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Koprivnica provest će tijekom, 14./15.  kolovoza, preventivno - represivnu akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor mladih vozača“.

Tijekom akcije, biti će postavljena info-točka na temu "Alkohol i mladi u prometu", na kojoj će policijski službenici vršiti preventivno ispitivanje alkoholiziranosti vozača, dijeliti savjete i promidžbene materijale MUP-a.

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu.



Stranica