Koprivnica: Održan stručni skup "Utjecaj alkohola i droga na vozača"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/12/skup.5.300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 11. prosinca, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko -križevačke županije održan je stručni skup „Utjecaj alkohola i droga na vozača“.

Na rečenom stručnom skupu voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirele Škvorc iznijela je presjek stanja sigurnost na području Policijske uprave koprivničko - križevačke u razdoblju od 2008. do 2013.g., s posebnim osvrtom na vozače koji su pod utjecajem alkohola i droga prouzročili prometne nesreće, te poduzetim aktivnostima od strane policije.

Iz Opće bolnice „Dr. T. Bardek“ Koprivnica, Milan Čapalija, prof. psihologije, prisutnima je u svojem izlaganju skrenuo pozornost na utjecaj alkohol i njegovu sposobnost upravljanja vozilom, naglasivši da se konzumacijom alkoholnih pića znatno povećava rizik događanja prometne nesreće. Uz opasnosti koje donosi alkohol u organizmu i prometu, dao je i savjete za sigurno upravljanje vozilom.

Način procesuiranja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola od strane Prekršajnog suda u Koprivnici pojasnio je predsjednik rečenog suda Dario Kuzmić. Posebnu pažnju zaokupio je podatak o broju predmeta koje je Prekršajni sud u Koprivnici zaprimio od strane policije tijekom ove godine – 674 predmeta, kao i podatak da je u 665 predmeta izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. U 117 predmeta bile su izrečene uvjetne kazne zatvora, a u 16 predmeta su bile izrečene bezuvjetne kazne zatvora, dok se broj počinitelja prometnih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u povratu smanjio. 

Davorka Gazdek, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije osvrnula se na efekt provedbe zaštitne mjere obveznog liječenja od ovisnosti u razdoblju od 2001.g. do 2012.godine od strane Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Koprivničko - križevačke županije. Tijekom prošle godine svega su dva vozača liječena od ovisnosti – alkohola u rečenom Centru, dok je u prvih 11 mjeseci ove godine taj broj povećan na njih 11.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko - križevačke županije dr. med. Mato Devčić ukazao je na bolničko liječenje osoba koje konzumiraju alkohol, smrtnost koja je uzrokovana svakodnevnim i kontinuiranim konzumiranjem alkohola, posljedicama koje se očituju sa zdravstvenog aspekta, te posljedice koje alkohol ostavlja na ostalim članovima obitelji.

Utjecaj droge i alkohola na sigurnost mladih vozača bila je tema izlaganja Damira Novak, dipl. ing. iz Hrvatskog autokluba. Poseban osvrt bio je na provedeno istraživanje o utjecaju alkohola na mlade vozače, dok su rezultati pokazali da je linearni porast vremena reakcije uz konzumiranje količine alkohola u krvi. Isto tako, naglasio je da u provedenom istraživanju nije bilo razlike kod ponašanja i reagiranja od strane žena i muškaraca, dok je utvrđeno da su mlađi ispitanici brže reagirali od starijih, te da alkohol podjednako djeluje na sudionike razne dobi mijenjajući im brzinu reakcije.

Član Udruge invalida Koprivničko - križevačke županije Dejan Nasipak prisutne je potresao pričom o svojem stradavanju kada je kao suvozač teško stradao u prometnoj nesreći, a u kojoj je vozač bio pod utjecajem alkohola. Iako je velikim trudom i naporom uspio prebroditi dio posljedica stradavanja, sve prisutne upozorio je da samo sekunde vozača i njegove putnike dijele od stradavanja, te da se prije vožnje dobro promisli da li će osoba kao putnik sjesti u vozilo kojim upravlja vozač koji je pod utjecajem alkohola.

Na samom kraju donijeti su zaključci:

1. Alkohol i droge negativno utječu na vozačke sposobnosti,

2. Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i droga u prometu na cestama ima negativan utjecaj na stanje sigurnosti – velik broj stradalih osoba i velika materijalna šteta,

3. Zajedničkim djelovanjem svih institucija koje se bave problematikom utjecaja alkohola i droga na vozače poboljšati će se stanje sigurnosti u cestovnom prometu.



Stranica