Križevci: Predavanje članovima Udruge slijepih Koprivničko - križevačke županije

Slika PU_KK/Vijesti/2013/12/sljepi.3.200.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 11. prosinca, temeljem poziva Udruge slijepih Koprivničko - križevačke županije, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policijske službenice za nadzor i planiranje – za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave članovima Udruge predstavile su projekt „Dan kao san“. 

Predavanje je održana u prostorijama Hrvatskog doma u Križevcima, a na kojem je bilo nazočno 15 članova Udruge slijepih, sa predsjednicom Dragicom Zlatar i stručnim suradnicima. 

Na početku druženja članovima se obratila predsjednica, te iskazala zadovoljstvo ovakvim načinom suradnje s policijom, odnosno novim pristupom policije udrugama osoba s invaliditetom. 

Članovima je predstavljen projekt „Dan kao san“ namijenjen ranjivim društvenim skupinama, posebice osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. 

Također, članovima se na primjerima iz policijske prakse nastojala skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete ranjivim društvenim skupinama: razni oblici prijevara (prodaja medicinskih pomagala, fiktivne nagradne igre, uzimanje osobnih podataka i krađe identiteta), krađa, razbojništva i slično.

Prisutne se pozvalo na samozaštitno ponašanje (da ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe, da ne nasjedaju na „povoljnu kupnju“ inače skupih stvari, da ne daju olako svoje osobne podatke). 

Članovi su se aktivno uključili u raspravu i iznijeli neke primjere iz svoje okoline. Posebno ih je interesirao postupak policije prilikom postupanja po nasilju u obitelji - a kojem su oni često izloženi.

Kroz druženje s članovima udruge, pozvalo ih se na suradnju, bez koje policija ne može riješiti probleme koje građani imaju, i to u vidu veće samozaštite (bilježenja sumnjivih osoba, vozila - dojava policiji svih protupravnih ponašanja).



Stranica