Koprivnica: Održane edukativne radionice policijskim službenicima

Slika PU_KK/Vijesti/2015/12/edukacija.5.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U sklopu projekta „Dan kao san“ namijenjenog ranjivim društvenim skupinama-osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi, kroz dopunsko stručno usavršavanje policijskih službenika, održane su edukacije od strane Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije i Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Koprivnica.

Tijekom ove godine, održano je ukupno 16 edukativnih radionica kroz koje je prošlo 130 policijskih službenika policijskih postaja i Interventne jedinice policije. Edukacije su održane od strane predsjednika Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije i predsjednice Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Koprivnica te njihovih članova. 

Udruga slijepih održala je predavanje vezano uz pravilnu komunikaciju s osobama oštećena vida, a u dijelu radioničkog tipa policijski službenici su sudjelovali u simulaciji sljepoće i slabovidnosti koristeći Bijeli štap i edukativne naočale. Udruga Bolje sutra održala je edukaciju policijskih službenika vezano uz Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom. 

Kroz sve radionice/predavanja policijski su službenici sa članovima udruga raspravljali o konkretnim problemima s kojima se susreću u svojem radu i svakodnevnom životu.

Od strane Udruge Bolje sutra policijskim službenicima je prikazan video materijal koji opisuje tri situacije u kojima se mogu i s kojima se susreću osobe s invaliditetom: prisila na prosjačenje, nemogućnost podizanja novaca s bankomata i krađa novaca te obiteljsko nasilja nad osobom s invaliditetom. Osim navedenih prekršaja i kaznenih djela, raspravljalo se o problematici parkiranja vozila na mjestima označena za osobe s invaliditetom. 

Ciljevi ovih edukacija su međusobno upoznavanje, stjecanje međusobnog povjerenja, senzibilizacija policijskih službenika na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom, upoznavanje s načinom ophođenja i pristupanja osobama s invaliditetom prilikom policijskog postupanja na što ih obvezuje i članak 14. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a time i pomoć u postupanju policijskim službenicima.



Stranica