Koprivnica: Prometna edukacija srednjoškolaca

Foto: PU koprivničko - križevačka

Jučer, 30. listopada, policijska službenica za preventivu Postaje prometne policije Koprivnica, u suradnji sa Srednjom školom Koprivnica, provela je edukaciju učenika prvog razreda. Bila je ovo prva edukacija u sklopu projekta edukacije učenika Srednje i Obrtničke škole u Koprivnici.

Glavni cilj ovoga projekta  usmjeren je na promjenu ponašanja mladih sudionika u prometu te uspostavu dijaloga s mladima u njihovom okruženju o svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola. Učenici su upoznati sa sudjelovanjem najugroženijih skupina mladih sudionika u prometu - pješaka i biciklista, vrstama i uzrocima događanja prometnih nesreća u kojima sudjeluju, uočenih najčešćih prekršaja, potrebi poštivanja prometnih pravila te samozaštitnom ponašanju.

Obzirom da posebnu pažnju društva već godinama privlači pojava konzumiranja alkoholnih pića i posljedice istog među djecom i mladima,  poseban osvrt dat je na konzumaciju alkohola među mladima.  Naime, u mladih prevladavaju rizici od nesreća u prometu i nasilja, a što predstavlja problem svakog pojedinca, ali i društva u cijelosti. U ovom dijelu edukacije cilj policijskih službenica bio je  prikazati veličinu ovog problema te iznijeti neka od mogućih rješenja.

Putem međusobnog dijaloga raspravljalo se o rizičnim čimbenicima koji su povezani s postojećim zabrinjavajućim stanjem kada se radi o broju prometnih nesreća koje su uzrokovali ili u kojima su sudjelovali mladi vozači i drugi sudionici u prometu, stradavanju istih u prometnim nesrećama,  te o problematici prijevoza mladih iz ruralnih naselja, naročito vikendom za vrijeme izlazaka u noćne klubove.

Pisane vijesti