Koprivnica: Rezultati pojačanog nadzora vozača mopeda i motocikala

Slika PU_KK/Vijesti/2013/08/motociikl.1.JPG

U petak, 9. kolovoza, od 12 do 20 sati na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica proveden je pojačani nadzor vozača mopeda i motocikla, kao jedne od najugroženije kategorije sudionika u prometu.

Foto: Pu koprivničko - križevačka   

U petak, 9. kolovoza, od 12 do 20 sati na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica proveden je pojačani nadzor vozača mopeda i motocikla, kao jedne od najugroženije kategorije sudionika u prometu.

Tijekom pojačanog nadzora kontrolirano je 28 vozila, od čega 16 vozača mopeda, četiri vozača motocikla i osam vozača osobnih automobila. Zabilježeno je pet prekršaja tehničke neispravnosti vozila, jedan vozač mopeda nije koristio zaštitnu kacigu, jedan vozač nije koristio sigurnosni pojas,  te dva ostala prekršaja. Iz prometa je isključen jedan vozač mopeda zbog nekorištenja zaštitne kacige. 

Četiri mopeda upućena su na izvanredni tehnički pregled gdje im je utvrđena tehnička neispravnost u vidu nepostojanja ograničivaća brzine (tzv. blokade), te na jednom mopedu nisu bili ispravni uređaji za zaustavljanje. Također, na izvanredni tehnički pregled upućen je jedan vozač motocikla na kojem su utvrđene višestruke tehničke ispravnosti. Sve to rezultiralo je isključenjem vozila iz promete i oduzimanjem registarskih pločica. 

Obzirom na rečeno, policijski službenici  i nadalje će vršiti nadzor vozača mopeda i motocikla i to prilikom obavljanja redovne službe, ali i kroz provođenje zasebnih preventivno - represivnih akcija u prometu. Pri tome će se najviše nadzirati brzina kretanja vozila, nekorištenje zaštitne kacige, prisutnost alkohola u organizmu, istek valjanosti prometne dozvole, tehnička (ne)ispravnost vozila, korištenje vozila čija snaga prelazi propisanu jačinu, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno obilaženje, pretjecanje i mimoilaženje, upravljanje prije stjecanje prava, propisno postavljanje i vidljivost registracijske oznake. 

Jednako tako, obzirom na saznanja da određeni broj vlasnika mopeda i motocikla preinačuju iste na način da otklanjaju tehničku blokadu krajnje brzine kretanja te potom razvijaju brzine znatno veće od  tvornički deklariranih, odnosno zakonom propisanih za tu kategoriju vozila, u suradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, raditće se i izvanredni tehnički pregledi mopeda, pri čemu će se posebno kontrolirati krajnja brzina i razina buke. Tijekom nadzora prometa policija će nadzirati i ostale sudionike u prometu, posebice one koji grubo krše prometna pravila i propise.



Stranica