Koprivnica: U prometnim nesrećama tri osobe teško ozlijeđene

Slika PU_KK/Vijesti/2015/06/motociikl.1.JPG

U subotu, 20. lipnja, na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su tri osobe teško ozlijeđene i jedna lakše.

Foto: Ilustracija

U subotu, 20. lipnja, na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su tri osobe teško ozlijeđene i jedna lakše. 

Tako je oko 16 sati na državnoj cesti broj 20 Đelekovec – Koprivnica, 34 – godišnji vozač upravljao motociklom Yamaha, bjelovarskih registracijskih oznaka u smjeru Koprivnice. Tom prilikom u nepreglednom zavoju uslijed nepropisnog pretjecanja osobnog automobila Toyota Yaris, koprivničkih registracijskih oznaka kojim je u istom smjeru upravljao 33 – godišnji vozač, na lijevoj strani kolnika motocikl je prednjim djelom udario u prednji dio osobnog automobila Opel Astra, čakovečkih registracijskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljala 39 – godišnja vozačica. Nakon udara oba vozila su odbačena u odvodni kanal.

U ovoj prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio je 34 – godišnji vozač motocikla, koji je imao zaštitnu kacigu na glavi, a teško je ozlijeđena i  56 – godišnja putnica u osobnom automobilu Opel, dok je 39 – godišnja vozačica lakše ozlijeđena. Vozačica osobnog automobila nije bila pod utjecajem alkohola, a vozaču motocikla je u Općoj bolnici Koprivnica vađena krv i izuzet urin zbog utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu.

Zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće protiv 34 – godišnjeg vozača motocikla biti će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici. 

Također, oko 19 sati u Koprivnici na Peteranskoj cesti 49 – godišnji vozač upravljao je motociklom Kawasaki, zagrebačkih registracijskih oznaka u smjeru Peteranca. Uslijed nepropisnog kretanja vozač je motociklom sletio van kolnika i udario u metalni stup javne rasvjete. U ovoj prometnoj nesreći vozač je teže ozlijeđen, a bio je pod utjecajem alkohola od 1,12 promila.Protiv vozača biti će podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Koprivnici. 

 

Dobro  je podsjetiti

Vozači motocikla i mopeda – oprezno  prometu

Dolaskom toplijeg vremena povećan je broja mopeda i motocikala u prometu na cestama.

Kako bi smanjili stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, a posebice prevenirali događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama, svim vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da:

• obavezno koriste homologiranu zaštitnu kacigu, te da ju pravilno pričvrste,

• ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za odgovarajuću kategoriju vozila,

• ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje,

• poštuju ograničenja brzine kretanja vozila,

• ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,

• ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i drugo) i kolone vozila,

• ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,

• na vozilu imaju upaljena svjetla,

• ne prevoze djecu,

• ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,

• ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,

• vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,

• pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.



Stranica