Križevci: Najava pojačanog nadzora pješaka i ostalih sudionika u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2016/02/staza.bmp

Policijska postaja Križevci će u petak, 26. veljače, provesti pojačani nadzor kretanja pješaka i poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima na cijelom postajnom području. 

Foto: Ilustracija 

Tijekom prva dva mjeseca ove godine, na području Policijske postaje Križevci u prometnim nesrećama u svojstvu pješaka kao sudionika u istima, stradale su dvije osobe, od čega je jedna osoba teško ozlijeđena.   

U cilju sprečavanja nastanka prometnih nesreća s teškim posljedicama, Policijska postaja Križevci će u petak, 26. veljače, provesti pojačani nadzor kretanja pješaka i poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima na cijelom postajnom području. Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju prometna pravila i propise, prvenstveno zbog svoje sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu. 

Apeliramo na pješake da se u prometu ponašaju odgovorno pogotovo ako su uz njih djeca koja uče od starijih. Na pješake apeliramo da se kreću nogostupima ili drugu površinu uz kolnik određenu ili prikladnu za kretanje pješaka. Ako nema takvih površina, kolnikom se treba kretati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja  i na način na koji se ne ometa i ne sprečava promet vozilima, obavezno jedan iza drugoga ukoliko su pješaci u grupi. Kolnik treba prelaziti preko obilježenih pješačkih prijelaza, a ako istih nema kolnik prelaziti najkraćim ali ujedno i najsigurnijim putem. 

Također, pozivamo i vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila i da tijekom vožnje održavaju razmak između vozila, isto tako da u zonama pješačkih prijelaza ne pretječu druga vozila i da svoja vozila ne parkiraju i zaustavljaju na nogostupima i biciklističkim stazama kao i svim drugim mjestima na kojima djeci i pješacima onemogućuju preglednost, a posebno molimo vozače da poštuju pravo prvenstva prolaska pješaka preko obilježenog pješačkog prijelaza kako bi se izbjegla događanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama. 

Nadalje, apeliramo na vozače bicikala da se kao sudionici u prometu ponašaju odgovorno i da se kreću po biciklističkim stazama gdje god one postoje, te da koriste reflektirajuće prsluke ili odjeću s reflektirajućom materijom.



Stranica