Križevci: Preventivne aktivnosti u sklopu projekta "Uspori za 10"

Slika PU_KK/Vijesti/2015/08/uspori.10.kz.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Tijekom mjeseca srpnja ove godine, na području Policijske postaje Križevci, došlo je do pogoršanja sigurnosti u cestovnom prometu, koje se ogleda u povećanju kako broja prometnih nesreća tako i u broju stradalih osoba u istima.

Naime, zabilježeno  je 17 prometnih nesreća u kojima  su dvije osobe smrtno stradale, tri osobe teže su ozlijeđene, a 11 osoba  je lakše ozlijeđeno. Negativni trend nastavio se i u  mjesecu kolovozu, kada je zabilježena prometna nesreća u kojoj je došlo do naleta osobnog automobila na pješaka - dijete koje je kao posljedicu zadobilo teške tjelesne ozlijede.  

Svjesni činjenice da je uz pojačanu represivnu aktivnost policijskih službenika potrebno pojačati i preventivno djelovanje na našim prometnicama, posebno na onim dijelovima koji su se statistički pokazali i kao najopasniji.

Policijska postaja Križevci kao nositelj preventivnog  projekta „Uspori za 10“, a čiji je cilj senzibiliziranje javnosti i sudionika u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i prometnih pravila, s pojačanim  intenzitetom  nastavlja provoditi preventivno-represivne mjere kako bi se djelovalo na sudionike u prometu posebice vozače,  da smanje brzinu kretanja vozila i time pridonesu povoljnijem stanju sigurnosti u cestovnom prometu.

Slijedom toga, budući da se približava i nova školska godina, policijski službenici intenziviraju mjere i provode aktivnosti u sklopu akcije „Poštujte naše znakove“, koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a u cilju zaštite pješaka posebice djece kao sudionika u prometu.

Tako će se na obilježenim pješačkim prijelazima odnosno u zonama škola, redovito  postavljati makete policijskih službenika s uređajem za mjerenje brzine kretanja vozila, s ciljem smanjenja i sprečavanja neprihvatljivih ponašanja sudionika u prometu.

Makete će se također postavljati i uz prometnice na mjestima gdje je velika frekvencija sudionika u prometu te se premještati prema statistički izraženim najprometnijim i najopasnijim mjestima, ponajviše uz pješačke prijelaze.



Stranica