Mladi vozači: Oprezno u prometu tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

Mlade vozače podsjećamo da ne smiju upravljati osobnim automobilima čije je snaga motora veća od 80 kW, te ih ujedno molimo da budu izuzetno oprezni. Ujedno ih molimo da na otvorenim dijelovima cesta ne „uleću u škare“, ne pretječu vozila ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj dodano smanje brzinu kretanja vozila. 

Foto: Ilustracija

Tijekom prve polovice ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 300 prometnih nesreća u kojima je stradala 181 osoba. Prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod 82 sudionika prometnih nesreća. Mladi vozači prouzročili su 55 prometnih nesreća u kojima je 21 mladi vozač ozlijeđen, dok je kod 18 mladih vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu.  Brzina kretanja vozila je, kao greška koja je dovela do prometne nesreće, zabilježena u 95 nesreća.

Najviše prometnih nesreća zabilježeno je tijekom vikenda, odnosno u razdoblju od petka do nedjelje zabilježene su 142 nesreće, od čega jedna nesreća s poginulom osobom, 71 s ozlijeđenim osobama i 70 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 99 osoba, od čega je jedna osoba smrtno stradala, 19 osoba je teško, a 79 lakše ozlijeđeno.

Prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod 46 sudionika prometnih nesreća zabilježenih tijekom vikenda ili kod 14 posto sudionika prometnih nesreća.

Najčešći uzrok događanja prometnih nesreća zabilježenih tijekom vikenda bila je neprilagođena brzina kretanja vozila koja je zabilježena u 32 nesreće, zatim oduzimanje prednosti prolaska koje je zabilježeno u 18 nesreća i nepropisna brzina kretanja vozila koja je zabilježena u 15 nesreća.

Mladi vozači su tijekom vikenda prouzročili 34 prometne nesreće, od čega 15 nesreća s ozlijeđenim osobama i 19 nesreća s materijalnom štetom, u kojim nesrećama su dva mlada vozača teže ozlijeđena, dok je 10 mladih vozača lakše ozlijeđeno. Pod utjecajem alkohola bilo je 15 mladih vozača ili 33 posto.

47 posto prometnih nesreća dogodilo se tijekom vikenda, a 55 posto osoba stradalo je u nesrećama koje su se dogodile tijekom vikenda. 56 posto sudionika prometnih nesreća koji su u organizmu imali alkohol bili su sudionici prometnih nesreća zabilježenih tijekom vikenda, a 49 posto prometnih nesreća zabilježeno je zbog brzine kretanja vozila. 66 posto prometnih nesreća mladih vozača zabilježeno je tijekom vikenda, a 83 posto mladih vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola sudjelovalo je u nesrećama zabilježenim tijekom vikenda.

Kako se tijekom predstojećeg vikenda očekuje, posebice u kasnim poslijepodnevnim i noćnim satima, veći broj vozila na prometnicama, a uzimajući u obzir nepovoljne vremenske prilike odnosno dugotrajne kišne oborine, u cilju smanjenja stradavanja sudionika cestovnog prometa pozivamo sve sudionike u prometu na povećan oprez.

Kako su uslijed kišnih oborina kolnici mokri i klizavi vozačima motornih vozila savjetujemo da smanje brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.

Mlade vozače podsjećamo da ne smiju upravljati osobnim automobilima čije je snaga motora veća od 80 kW, te ih ujedno molimo da budu izuzetno oprezni. Ujedno ih molimo da na otvorenim dijelovima cesta ne „uleću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj dodatno smanje brzinu kretanja vozila.

Na sve sudionike u prometu apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Kako bi vozači nakon  konzumacije alkoholnih pića, putnici koje prevoze, ali i ostali sudionici u prometu sigurno stigli na svoja odredišta, savjetujemo im da koriste usluge taxi-službe ili javnog prijevoza ili da zamole drugog vozača koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića i da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu ugostiteljskog objekta i kući se upute pješice.

Kako mladi najčešće tijekom vikenda izlaze u provod s grupom prijatelja, molimo ih da između sebe odrede jednog mladog vozača koji će upravljati vozilom i koji neće konzumirati alkoholna pića.



Stranica