Motociklisti i mopedisti budite oprezni u prometu!

Slika /ikone/prometna policija motorist.jpg

Dolaskom toplijeg i ljepšeg vremena te povoljnijih uvjeta za vožnju, na našim prometnicama očekuje se sve veći broj vozača motocikala i mopeda

Foto: Ilustracija

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su tijekom 2021. godine na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke u 25 prometnih nesreća, od čega u dvije nesreće s poginulim osobama,  20 nesreća s ozlijeđenim osobama i tri nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovalo je 10 vozača mopeda i jedan putnik na mopedu te 15 vozača motocikla i dva putnika na motociklu.

Stradala su 22 vozača mopeda i motocikala i jedan putnik, od čega su dva vozača motocikla smrtno stradala, teške tjelesne ozljede zadobila su dva vozača motocikala, osam vozača mopeda i jedan putnik na motociklu, dok je lake tjelesne ozljede zadobilo osam vozača motocikala i dva vozača mopeda. Zaštitnu kacigu koristilo je 18 vozača i putnika na rečenim vozilima.
 
Najčešće okolnosti prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala bile su brzina neprimjerena uvjetima (6), oduzimanje prednosti prolaska (3) i nepropisno preticanje (3).
 
Vozačima mopeda i motocikala skrećemo pozornost da prije nego što započnu sudjelovati u cestovnom prometu, izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, a posebice pneumatika.

Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču.
 
Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pravilno pričvršćena.
 
Kako bi se smanjilo stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, apeliramo na vozače mopeda i motocikala, kao i na osobe koje prevoze, da prilikom vožnje:
 
  • obavezno koriste zaštitnu kacigu,
  • da ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita,
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije vožnje,
  • poštuju ograničenja brzine kretanja,
  • da ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,
  • da ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,
  • na vozilu imaju upaljena svjetla,
  • ne prevoze djecu na mopedu i motociklu,
  • ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,
  • ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,
  • da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,
  • da pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.
 
Vozače motornih vozila pozivamo da prilikom sudjelovanja u prometu posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala, posebice da prilikom vožnje u slijedu i usporedne vožnje prilikom pretjecanja ostavljaju dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla kojeg prestižu, da poštuju pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala kroz raskrižja sukladno stvarno postavljenoj prometnoj signalizaciji te da prilikom skretanja provjere „mrtvi kut“ obzirom da nisu rijetke prometne nesreće u kojima dolazi do naleta motornih vozila na vozače motocikala koji ih pretječu jer vozač motornog vozila nije provjerio tko se kreće iza njega.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila