Nadzor prometa vikendom: Upravljao automobilom brzinom od 156 kilometara na sat

Slika PU_KK/Vijesti/VoziloRotacija2.JPG

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 21. listopada 2018. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena. Vozač pod utjecajem alkohola sudjelovao je u jednoj prometnoj  nesreći. Okolnosti uslijed kojih su zabilježene prometne nesreće bile su nepropisna vožnja unatrag, nepropisno uključivanje u promet i nepropisno kretanje.

Policijski službenici sankcionirali su 193 prometna prekršaja, od čega 49 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 50 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 10 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji te 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice.

Mladi vozači tijekom vikenda nisu evidentirani kao počinitelji prometnih nesreća. Poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača zabilježena je u subotu, 20. listopada, u 20l10 sati u Đurđevcu, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,21 promil.

Četiri vozača smještena su u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su također četiri vozača bila uhićena. Protiv trojice su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanom kaznom i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 21. listopada, u 1.45 sati u Križevcima u Kalničkoj ulici, kod 48 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,67 promila.

Najveća brzina utvrđena je u subotu, 20. listopada, u 20.59 sati na otvorenom dijelu državne ceste DC 2 između Virja i Đurđevca, gdje je 47 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 156 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 90 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Mlade vozače molimo da radi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, te ih podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola.

Sve vozače podsjećamo da u zonama škola poštuju ograničenja brzina kretanja, te da kod nailaska na obilježeni pješački prijelaz uspore kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu. Preporuča se vozačima da prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu.

Apeliramo na vozače da ne pretječu ili obilaze vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza poradi propuštanja pješaka, te da prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila vode računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. Tako nije dozvoljeno parkirati ili zaustaviti vozilo na nogostupu, pješačko-biciklističkoj stazi, u neposrednoj blizini raskrižja i na taj način djecu onemogućiti da koriste nogostupe ili da imaju dobru preglednost raskrižja.

Sve sudionike u prometu podsjećamo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama tijekom jutarnjih i večernjih sati.



Pisane vijesti