Najava akcije "Nadzor alkoholiziranosti vozača u prometu"

Slika PU_KK/Vijesti/2009/11/alkotest02.jpg

Tijekom II. tromjesečja 2012. godine na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica zabilježene su 83 prometne nesreće od čega jedna nesreća s poginulom osobom, 36 nesreća s ozlijeđenim osobama i 46 nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija  

Tijekom II. tromjesečja 2012. godine na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica zabilježene su 83 prometne nesreće od čega jedna nesreća s poginulom osobom, 36 nesreća s ozlijeđenim osobama i  46 nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna  je osoba smrtno stradala, sedam osoba teško je ozlijeđeno a 34 osoba je lakše ozlijeđeno.  

Najčešće vrste prometnih nesreća bile su: slijetanje vozila s ceste (17), međusobni sudar vozila u pokretu i bočni sudar (16). Najčešće okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisna brzina (16) ili 19%, te nepoštivanje prednosti prolaska (16) ili 19%. Od 139 vozača sudionika prometnih nesreća, njih 34 bilo je pod utjecajem alkohola (24%).  

Mladi vozači (sukladno čl. 221.ZSPC-a) prouzročili su 13 prometnih nesreća –7% od ukupnog broja, u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene a četiri osobe lakše su ozlijeđene. Kod osam mladih vozača utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu. Uzroci događanja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači bila je neprilagođena brzina(tri prometne nesreće i nepoštivanje prednosti prolaska u tri prometne nesreće), dok je u jednoj prometnoj nesreći uzrok bio alkohol. Najugroženiji dani bili su petak i subota.

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i time dovode u opasnost sebe i ostale sudionike, te podigla razina stanja sigurnosti u cestovnom prometu, na području Postaje prometne policije Koprivnica provesti će se dana 17./18. kolovoza, od 18 do 6 sati preventivno - represivna akcija „Nadzor alkoholiziranosti vozača“.

U sklopu rečene akcije, a povodom održavanja Rocklife festivala u Kampusu Koprivnica, biti će postavljena info točka na temu „Alkohol i mladi vozači“ na parkirališnom prostoru Kampusa . Ujedno će se vršiti preventivno alkotestiranje , a sve s ciljem smanjenja alkohola i stradavanja u prometu.

Obzirom na veću frekvenciju pješaka, ali i drugih sudionika u prometu u blizini Kampusa tijekom trajanja Rock life festivala od 17 do 19. kolovoza skreće se pozornost svim sudionicima u prometu da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti te da poštuju prometne propise.



Stranica