Najava akcije nadzora korištenja pojasa i mobitela, te poštivanja ograničenja brzina

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/palica pol..bmp

U prva dva mjeseca 2013. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačko zabilježeno je 100 prometnih nesreća, od čega nesreća s poginulom osobom, 33 nesreće s ozlijeđenim osobama i 66 nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija

U prva dva mjeseca 2013. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačko zabilježeno je 100 prometnih nesreća, od čega nesreća s poginulom osobom, 33 nesreće s ozlijeđenim osobama i 66 nesreća s materijalnom štetom.

Brzina je kao uzrok zabilježena u 38 % prometnih nesreća. Uzrok događanja 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i u 27 prometnih nesreća s materijalnom štetom bila je brzina. U tim nesrećama jedna osoba je teže ozlijeđena, dok je 15 osoba lakše ozlijeđeno.

Postotak korištenja sigurnosnog pojasa od strane sudionika prometnih nesreća u prva dva mjeseca 2013. godine iznosi 62%. U prometnim nesrećama do kojih je došlo uslijed brzine sudjelovale su 74 osobe, od čega je 45 osoba ili 61 % koristilo sigurnosni pojas. Sigurnosni pojas u većoj mjeri koriste vozači – 75 %, u odnosu na putnike u vozilima – 36%.  Pojas je koristilo devet lakše ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama gdje je uzrok njihova događanja bila brzina.

Tijekom dosadašnjeg dijela 2013. g. nisu zabilježene prometne nesreće u kojima bi vozači koristili mobitele u trenutku događanja istih. Tijekom 2012. g. tri vozača su sankcionirana poradi korištenja mobitela bez naprava koje omogućuju njihovo korištenje bez upotrebe ruku.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća do kojih je dolazi poradi nepoštivanja ograničenja brzina kretanja, ali i smanjio broj sudionika u prometu koji ne koriste sigurnosni pojas tijekom vožnje, te smanjilo nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilima, te na taj način povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u petak, 15. ožujka, Policijska uprava provoditi će preventivno - represivnu akciju „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela, te poštivanja ograničenja brzina kretanja“.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora policijski službenici biti će posebno usmjereni na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila, kako u naseljenim mjestima tako i van njih, te sankcioniranje nekorištenja sigurnosnih pojaseva od strane svih osoba u vozilima, a posebnu će pozornost obratiti na prijevoz djece (da li su u dječjim auto-sjedalicama i da li su vezana sigurnosnim pojasom, te da li su dječje auto-sjedalice pravilno postavljene). Također će se sankcionirati prekršaj korištenja mobitela bez tzv. „hands free“ urađaja za vrijeme upravljanja vozilima.

Osim ovih prekršaja, policijski službenici će sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 



Stranica