Najava pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i mladih vozača

Slika PU_KK/Vijesti/2017/09/pol.vozilo.bmp

na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, u četvrtak, 11. siječnja, provoditi će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i mladih vozača.   

Foto: Ilustracija 

Tijekom prosinca prošle godine, zabilježene su 64 prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 20 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama stradale su 34 osobe. Smrtno su stradale dvije osobe, teško je ozlijeđeno šest osoba, a lakše je ozlijeđeno 26 osoba. 

Najviše prometnih nesreća zabilježeno je radi brzine – 21 prometna  nesreća što čini 33 posto ukupnog broja nesreća. Zbog brzine zabilježeno je osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 10  osoba od čega je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je devet osoba lakše ozlijeđeno.  

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 13prometnih nesreća odnosno 20 posto prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradale su četiri osobe od kojih je jedna osoba teško ozlijeđeno,  dok su tri osobe lakše ozlijeđene. 

Mladi vozači izazvali su 10prometnih nesreća odnosno 16 posto prometnih nesreća, od čega prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe teško ozlijeđene, a jedna osoba lakše ozlijeđena. U nesrećama je teže ozlijeđen jedan mladi vozač. Mladi vozači u prometnim nesrećama tijekom prosinca nisu bili pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama sudjelovalo je 18  vozača odnosno 18 posto vozača. 

Istovremeno, u prosincu prošle godine policijski službenici sankcionirali su 8 887 prekršaja, od čega su radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola bila sankcionirana 143 vozača (-36 %; 2017. – 225). U istom razdoblju utvrđena su 223 prekršaja povezana s brzinom kretanja vozila  (+40 %; 2016. – 159). Na mlade vozače usmjerene su bile 72 aktivnosti (+700 %; 2016. – 9). 

Valja istaknuti da je tijekom 2017. godine uzrok događanja pet prometnih nesreća s poginulim osobama od ukupno 11 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je sedam osoba smrtno stradalo, bila brzina, te da su četiri prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo pet osoba, izazvali vozači pod utjecajem alkohola. U tri prometne nesreće s poginulim osobama zabilježena je kombinacija alkohola i brzine. Mladi vozač izazvao je prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao. 

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, u četvrtak, 11. siječnja, provoditi će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i mladih vozača

Posebna pozornost biti će posvećena nadzoru prometa na državnim i županijskim cestama na kojima su zabilježene najteže prometne nesreće. Osim prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i prekršaja mladih vozača, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.



Stranica