Najava pojačanog nadzora korištenja mobitela i drugih uređaja, te sigurnosnog pojasa

Slika /ikone/nevezanje pojasa.jpg

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 14. do 20. rujna 2020. g. provoditi će se pojačani nadzor korištenja mobitela i drugih uređaja, te sigurnosnog pojasa

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih osam mjeseci 2020. g., na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježeno je 366 prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s poginulim osobama i 112 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama stradale su 144 osobe pri čemu su tri osobe smrtno stradale, 23 osobe su teško ozlijeđene, dok je 118 osoba lakše ozlijeđeno. Sigurnosni pojas trebale su koristiti 752 osobe, a koristile su ga 634 osobe ili 84 posto. Kod vozača sudionika prometnih nesreća nije zabilježeno nepropisno korištenje mobitela.
 
Policijski službenici su tijekom osam mjeseci 2020. godine u nadzoru prometa sankcionirali 13.685 prometnih prekršaja od kojih 2.193 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilima, te 713 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Kako nepravilno korištenje mobitela i sličnih uređaja, te nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonose stradavanju osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja broja stradalih osoba u prometnim nesrećama, te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 14. do 20. rujna 2020. g. provoditi će se pojačani nadzor korištenja mobitela i drugih uređaja, te sigurnosnog pojasa.
 
Ističemo da korištenje mobitela i sličnih uređaja predstavlja distrakciju vozača odnosno da korištenje takvih uređaja za vrijeme kada se upravlja vozilom odvlači pogled i pozornost vozača s prometnice i dovodi u opasnost vozača koji nepropisno koristi mobitel ili slični uređaj ali i ostale sudionike u prometu. Dopušteno je korištenje mobitela samo ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke odnosno pomoću tzv. „hands-fee“ uređaja.
 
Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djeca niža od 150 centimetara u vozilima se ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja mobitela i sličnih uređaja, te sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 

Najave | Promet i vozila