Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Tijekom vikenda na području policijske uprave provodit će se pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom prve polovice mjeseca srpnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 29 prometnih nesreća od kojih 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je stradalo 17 osoba, od  kojih su četiri osobe teško ozlijeđene (2 pješaka, 1 vozač bicikla, 1 vozač motocikla), a 13 osoba je lakše ozlijeđeno. Uzroci prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (7), nepropisna vožnja unazad (4) i oduzimanje prednosti prolaska (4). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 10 prometnih nesreća. Mladi vozači su izazvali sedam prometnih nesreća, pri čemu su četiri mlada vozača bila pod utjecajem alkohola.
 
Kako nas očekuju povoljni vremenski uvjeti, u prometu na cestama očekuje se veći broj sudionika, posebice pješaka, te vozača mopeda, motocikala i bicikala. Radi što veće sigurnosti svih sudionika u prometu, građane molimo za poštivanje prometnih propisa.
 
Vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cestama, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza. 
 
Svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima.
 
Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se s ne prometne površine uključuju u promet (iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr.) moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. 
 
Na sve vozače apeliramo, da poštuju ograničenja brzine kretanja, te da brzinu kretanja svojih vozila prilagode karakteristikama kolnika, gustoći prometa na prometnici, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji.
 
Također, građane koji nisu položili vozački ispit i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.
 
Vozači prije nego što započnu vozilom vršiti radnje u prometu, kao što su pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo, moraju se  uvjeriti da iste mogu sigurno izvršiti i da pritom neće sebe ni ostale sudionike u prometu izložiti opasnosti.
 
Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice da vode računa o držanju dovoljnog razmaka između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava, te da se kreću sredinom prometne trake.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.
 
Na vozače mopeda i motocikala, apeliramo da poštuju prometne propise i pravila, a posebice da upravljaju tehnički ispravnim i registriranim vozilima, da upravljaju navedenim vozilima samo ukoliko posjeduju valjanu vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima ili kolonu vozila, da ne „ulijeću u škare“, te da koriste zaštitnu kacigu i ostalu zaštitnu motociklističku opremu.
 
Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama, te na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će tijekom vikenda, od 14 sati u petak, 19. srpnja, do 7 sati u ponedjeljak, 22. srpnja,  provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost posvetit će se  nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, nadzoru recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda i motocikala.
 
U sklopu pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda, Postaja prometne policije Koprivnica će tijekom subote na nedjelju provesti preventivno-represivnu akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača i mladih vozača“.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila