Stanje sigurnosti u cestovnom prometu u polugodištu 2019.g.

Slika /ikone/Policija2.jpg

U odnosu na prvih šest mjeseci 2018. g., ukupan broj prometnih nesreća povećan je za 35 nesreća

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave zabilježeno je 330 prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 111 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je 770 sudionika, od kojih je stradalo 146 sudionika. Smrtno su stradala dva sudionika, teško je ozlijeđeno 37 sudionika (5 posto), dok je 107 sudionika lakše ozlijeđeno.

U odnosu na prvih šest mjeseci 2018. g., ukupan broj prometnih nesreća povećan je za 35 nesreća ili 12 posto. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjen je za jednu nesreću ili 33 posto, dok je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za sedam nesreća ili šest posto. Ukupan broj stradalih osoba smanjen je za 20 osoba ili 12 posto. Povećan je broj teško ozlijeđenih osoba za devet osoba ili 32 posto. Smanjen je broj smrtno stradalih osoba za jednu osobu ili 33 posto, dok je broj lakše ozlijeđenih osoba manji za 28 osoba ili 21 posto.

Najviše prometnih nesreća zabilježeno je zbog brzine – 77 prometnih nesreća što čini 23 posto ukupnog broja nesreća. Zbog brzine zabilježene su 32 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 45 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 49 osoba (34 posto ukupno stradalih osoba) od čega je 11 osoba teško ozlijeđeno, dok je 38 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 73 prometne nesreće odnosno 22 posto prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 29 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 44 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 40 osoba od kojih je sedam osoba teško ozlijeđene, dok su 33 osobe lakše ozlijeđene. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 87 sudionika odnosno 11 posto sudionika. Broj sudionika pod utjecajem alkohola, u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen je za tri sudionika. Pod utjecajem alkohola bila su 82 vozača odnosno 15 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama bilo je pod utjecajem alkohola. Broj vozača pod utjecajem alkohola u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostao na istoj razini.

Zbog oduzimanja prednosti prolaska zabilježeno je 55 prometnih nesreća od kojih 22 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je stradalo 30 osoba. U nesrećama je šest osoba teže ozlijeđeno, dok su 24 osobe lakše ozlijeđene.

Mladi vozači izazvali su 58 prometnih nesreća što čini 18 posto ukupnog broja prometnih nesreća. Mladi vozači izazvali su 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 39 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradale su ukupno 23 osobe od kojih su tri osobe teško ozlijeđene dok je 20 osoba lakše ozlijeđeno. U nesrećama su sudjelovala 82 mlada vozača od kojih su dva mlada vozača teško ozlijeđena, dok je devet mladih vozača lakše ozlijeđeno. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je zbog neprilagođene brzine kretanja (21). Pod utjecajem alkohola bila su 22 mlada vozača koja čine 27 posto vozača, što je u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine povećanje od 12 alkoholiziranih mladih vozača. Mladi vozači pod utjecajem alkohola čine 27 posto ukupno alkoholiziranih vozača.

Tijekom prvih šest mjeseci  2019. godine, pješaci su sudjelovali u 12 prometnih nesreća od čega u 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je 11 pješaka ozlijeđeno, pri čemu je šest pješaka teško ozlijeđeno, dok je pet pješaka lakše ozlijeđeno. Vozači osobnih automobila izazvali su 10 nesreća, pri čemu su se četiri nesreće dogodile na obilježenim pješačkim prijelazima.

Vozači bicikala sudjelovali su u 25 prometnih nesreća od kojih je u 21 prometnoj nesreći s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je ozlijeđen 21 vozač bicikla, od čega je 12 vozača bicikala teško ozlijeđeno, dok je devet vozača bicikala lakše ozlijeđeno. Vozači bicikala izazvali su 14 prometnih nesreća, a najčešće greške koju su radili bile su nepropisno uključivanje u promet (4) i oduzimanje prednosti prolaska (2). 
Zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su sudjelovala dva vozača mopeda, koji su lakše ozlijeđeni. Jednu nesreću do koje je došlo radi neprilagođene brzine, izazvao je vozač mopeda, dok je druga nesreća zabilježena radi naleta na psa. Vozači mopeda nisu bili pod utjecajem alkohola. Vozači motocikala sudjelovali su u 12 prometnih nesreća od kojih dvije nesreće s poginulim osobama i devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 12 vozača i jedna putnica na motociklu, pri čemu su dva vozača motocikla smrtno stradala, sedam vozača i jedna putnica su teško ozlijeđeni, dok su tri vozača motocikla lakše ozlijeđena. Vozači motocikala su prouzročili sedam nesreća, a najčešći uzrok događanja prometnih nesreća bila je brzina neprimjerena uvjetima (4). Jedan vozač motocikla je bio pod utjecajem alkohola.

Tijekom prvih šest mjeseci 2019. g. policijski službenici sankcionirali su 8905 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega je sankcionirano 3213 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 1054 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 1407 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 518 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Sankcionirana su 742 prekršaja mladih vozača od čega je najviše bilo upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (147), prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (153), nekorištenja sigurnosnog pojasa (162) i nepropisnog korištenja mobitela (41). U prometu su policijski službenici zatekli 169 recidivista i sankcionirali 334 prometna prekršaja koja su isti počinili.
U odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, ukupan broj sankcioniranih prekršaja povećan je za 11 posto. Povećan je broj sankcioniranih prekršaja vezanih uz brzinu za 34 posto, broj sankcioniranih prekršaja vezanih uz upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola je povećan za dva posto, dok je broj sankcioniranih nekorištenje sigurnosnog pojasa povećan za 25 posto. Povećan je broj sankcioniranog nepropisnog korištenja mobitela za 189 posto, te broj sankcioniranih prekršaja mladih vozača za 36 posto. Iz prometa je isključeno 579 vozača i 96 vozila, a privremeno je oduzeto 286 vozačkih dozvola. U posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnih sredstava smješteno je bilo 79 vozača, uhićeno je bilo 105 vozača, a protiv 81 vozača su provedeni žurni prekršajni postupci.

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Kako bi se zaustavio trend povećanja prometnih nesreća, te smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama odnosno poboljšalo stanje sigurnosti u prometu na cestama na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova, međusobno uvažavanje i povećan oprez. Vozače podsjećamo da su dužni poštivati ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakom ili prometnim propisom. Podsjećamo da značenje prometnog znaka ograničenja brzine kretanja vrijedi od mjesta gdje je prometni znak postavljen do prvog raskrižja, osim ako rečeni znak nije postavljen na prometnom znaku naziva naseljenog mjesta. Ujedno sve vozače podsjećamo da su dužni brzinu kretanja svog vozila prilagoditi postavljenim prometnim znakovima, stanju i uvjetima  na kolniku, gustoći prometa, uvjetima vidljivosti i vremenskim prilikama, kako bi se u svakom trenutku mogli sigurno zaustaviti ili poduzeti drugu radnju.

Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića višestruko se povećava mogućnost događanja najtežih prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i uzrokuje stradavanje osoba u cestovnom prometu. Stoga, svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da koriste institut „dogovornog vozača“ ili da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taxi službe. Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu odnosno da niti ne smiju započeti upravljati vozilima ukoliko u organizmu imaju alkohola, droga ili drugih opojnih sredstava.

Vozači bicikala nepropisnim sudjelovanjem u prometu sebe, ali i ostale sudionike u prometu, dovode u opasne situacije, te ponovno ih podsjećamo na pravilno I poželjno ponašanje u prometu. Zasebno ističemo obavezu vozača bicikala da za svoje kretanje koriste postojeće biciklističke staze ili trake, te im savjetujemo da na nogostupima ne upravljaju biciklima već da dolaskom do nogostupa siđu s bicikla i nastave svoje kretanje kao pješaci. Također, savjetujemo im da ne upravljaju biciklom preko obilježenog pješačkog prijelaza već da dolaskom do istoga siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl, prijeđu cestu na obilježenom pješačkom prijelazu. Vozači bicikala prije kretanja obilježenim prijelazom biciklističke staze preko ceste, kao i prilikom skretanja i uključivanja u promet, moraju se uvjeriti da ove radnje mogu sa sigurnošću izvršiti. Vozači bicikala imaju obavezu da prije nego što započnu radnju skretanja, ostale sudionike u prometu, davanjem signala odručenjem lijeve ili desne ruke pravovremeno upozore na svoju namjeru skretanja. Ponovno apeliramo na vozače bicikala da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju biciklima kako ne bi došlo do padova ili udara u vozila ili druge objekte uz prometnice. Posebno ističemo da su vozači bicikala mlađi od 16 godina obavezni koristiti zaštitnu kacigu, te da djeca mlađa od 9 godina ne smiju samostalno upravljati biciklima na cesti, osim ukoliko su osposobljena za samostalno upravljanje biciklom o čemu posjeduju potvrdu ili su u pratnji osobe starije od 16 godina.

Vozače mopeda i motocikala pozivamo na oprez prilikom sudjelovanja u prometu. Vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da upravljaju onim kategorijama vozila za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da se kreću što bliže desnom rubu kolnika, da ne ulijeću u „škare“, da ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke, da ne prevoze djecu na mopedu i motociklu, da ne upravljaju mopedom ili motociklom ukoliko su umorni ili pod utjecajem lijekova, te da pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja. Ističemo da vozači i putnici na motociklima i mopedima, za vrijeme vožnje,  obavezno moraju koristiti homologirane zaštitne kacige, koje moraju biti ispravne i pravilno pričvršćene.

Vozače ostalih motornih vozila, prvenstveno vozače osobnih i teretnih automobila, pozivamo da prilikom sudjelovanja u prometu posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala, pri čemu je naročito važno da prilikom vožnje u slijedu, usporedne vožnje i prilikom pretjecanja ostavljaju dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla iza kojeg se kreću ili kojeg prestižu, da poštuju pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala, te da prilikom skretanja provjere tzv. „mrtvi kut“ kako bi pravovremeno uočili vozače mopeda i motocikala. Vozač i svi putnici u automobilu moraju koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djecu se preporuča prevoziti na stražnjim sjedalima. Prilikom prijevoza u automobilima, djeca trebaju biti smještena u adekvatne autosjedalice koje trebaju biti pričvršćene sukladno uputama proizvođača i djeca u njima trebaju biti vezana sigurnosnim pojasevima.

Kako je korištenje mobitela najčešća distrakcija uslijed koje dolazi do konfliktnih i kolizijskih događaja u prometu, vozačima svih vrsta vozila savjetujemo da tijekom sudjelovanja u prometu isključe mobitele odnosno da ne koriste mobitele ili slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilima. Nekorištenje mobitela i sličnih uređaja savjetujemo i pješacima.

Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, do kraja godine,  intenzivirati će se nadzor prometa usmjeren, prvenstveno, na nadzor brzine kretanja vozila, nadzor upravljanja pod utjecajem alkohola i/ili droga, nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, nadzor korištenja mobitela, nadzor vozača mopeda i motocikala, nadzor mladih vozača, te nadzor recidivista. Osim ovoga, pozornost policijskih službenika biti će usmjerena i na svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

 

Priopćenja | Promet i vozila