Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Od  petka, 13. rujna, do ponedjeljka, 16. rujna, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave koprivničko-križevačke

Foto: Ilustracija

Tijekom osam mjeseci 2019. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 428 prometnih nesreća od kojih tri prometne nesreće s poginulim osobama.

U nesrećama je stradalo 190 osoba, od kojih su tri osobe smrtno stradale, 47 osoba je teško ozlijeđeno, a 140 osoba je lakše ozlijeđeno.
 
Tijekom vikenda, u prvih osam mjeseci 2019. godine zabilježeno je 210 prometnih nesreća ili 49 posto ukupnog broja zabilježenih prometnih nesreća. Tijekom vikenda zabilježene su dvije prometne nesreće s poginulim osobama u kojima su dvije osobe smrtno stradale te 77 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 29 osoba teško ozlijeđeno, a 77 osoba lakše ozlijeđeno.
 
Uzroci događanja nesreća tijekom vikenda bili su brzina neprimjerena uvjetima (38), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (32) i nepoštivanje prednosti prolaska (32). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 69 prometnih nesreća (33 posto nesreća zabilježenih vikendom). Mladi vozači su izazvali 39 prometnih nesreća (18 posto nesreća zabilježenih vikendom) pri čemu su 24 mlada vozača bila pod utjecajem alkohola.
 
Poradi povoljnih vremenskih uvjeta za vikend na prometnicama očekujemo povećanu frekvencija vozila, a posebice povećanje broja vozača mopeda, motocikala, bicikala i pješaka. Kako bi se izbjegle prometne nesreće i stradavanje osoba u prometu, građane molimo za poštivanje prometnih propisa.
 
Kako je tijekom godine upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića pridonijelo događanju velikog broja prometnih nesreća, ponovno na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza. 
 
Na sve vozače, ponovno, apeliramo, da poštuju ograničenja brzine kretanja, te da brzinu kretanja svojih vozila prilagode karakteristikama kolnika, gustoći prometa na prometnici, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama od  petka, 13. rujna, do ponedjeljka, 16. rujna, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave koprivničko-križevačke
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, nadzoru recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda i motocikala.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila