Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Pojačani nadzor prometa provodi će se od petka, 11. do ponedjeljka 14. listopada

Foto: Ilustracija

Od 1. do 10. listopada  na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je 21 prometna nesreća od kojih osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je stradalo 10 osoba od kojih je jedna osoba osoba teško ozlijeđeno, dok je 10 osoba lakše ozlijeđeno.
Prometne nesreće najčešće su se događale zbog nepropisne vožnje unatrag (4),  nepropisnog kretanja kolnikom (4), oduzimanja prednosti prolaska (3) te neprilagođene brzine (2), vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2) i nepropisnog uključivanja u prometu 82).
Mladi vozači izazvali su četiri prometne nesreće od kojih jednu nesreću s lakše ozlijeđenom osobom. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće od kojih jednu nesreću s lakše ozlijeđenom osobom. Jedan mladi vozač je nesreću izazvao pod utjecajem alkohola.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda izbjeglo događanja prometnih nesreća i stradavanje osoba, a posebice smrtno stradavanje osoba u prometnim nesrećama, sve vozače, putnike i pješake pozivamo da za vrijeme sudjelovanja u cestovnom prometu poštuju prometne propise.
 
Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza. 
 
Svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima. Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se uključuju u promet iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr. moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. 
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja postojećih ograničenja brzine kretanja, ali i na obavezu prilagođavanja brzinu kretanja karakteristikama kolnika, stanju prometnice, gustoći prometa na prometnici, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji.
 
Vozače molimo i da se prije nešto što započnu vozilom vršiti radnje u prometu, kao što su pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo, uvjere da iste mogu sigurno izvršiti i da pritom neće sebe ni ostale sudionike u prometu izložiti opasnosti.

Podsjećamo vozače da se vozilima trebaju kretati sredinom desne prometne trake, kako ne bi došlo do prelaska na suprotni prometni trak ili zahvaćanja bankine i slijetanja vozila sa ceste.
Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava te da prilikom vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, skretanje, uključivanje u prometu, vožnja unazad) vode računa da iste mogu sigurno izvršiti.
Građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i oni kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.
 
Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama te na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake tijekom noći.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom ovog vikenda, od  petka, 11. listopada, do ponedjeljka, 14. listopada,  provoditi pojačani nadzor prometa.

Također, Postaja prometne policije Koprivnica će tijekom 12./13. listopada provesti preventivno – represivnu akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača i  nadzor mladih vozača“.
 

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, nadzoru recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda i motocikala.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila