Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 15. listopada do ponedjeljka, 18. listopada 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa  

Foto: Ilustracija

Tijekom mjeseca listopada 2021. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 27 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 10 prometnih nesreća s ozlijeđenom osobom i 17 prometnih nesreća s materijalom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba smrtno je stradala, dvije su zadobile teške, a 12 osoba zadobilo je lakše ozljede. Vozači pod utjecajem alkohola evidentirani su kao počinitelji pet prometnih nesreće, a mladi vozači evidentirani su kao počinitelji osam prometnih nesreća.
 
Najčešće okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima (9), nepoštivanje prednosti prolaska (7), nepropisno uključivanje u promet (2) i nepropisno kretanje po kolniku (2).

Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 15. listopada do ponedjeljka, 18. listopada 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.

Posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.
 
Apeliramo na sve sudionike u prometu da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Pozivamo sve vozače da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama te ograničenjima brzine kretanja u naselju i van naselja. 
 
Podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti zbog propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz.
 
Također, pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Biciklisti se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala i pješaci tijekom noći i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom

Najave | Promet i vozila