Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati dana 29. travnja (petak) do 7 sati dana 2. svibnja 2022.godine (ponedjeljak), na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa, u sklopu kojeg će se na području Policijske postaje Križevci u subotu 30. travnja provesti akcija nadzora brzine kretanja

Foto: Ilustracija

Od 1. do 27. travnja 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 66 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 52 prometne nesreće s materijalnom štetom.
U prometnim nesrećama dvije osobe smrtno su stradale, dvije osobe zadobile su teške, a 18 osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede.
Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 13 prometnih nesreća, a mladi vozači šest prometnih nesreća.
 
U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati dana 29. travnja (petak) do 7 sati dana 2. svibnja 2022.godine (ponedjeljak), na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa, u sklopu kojeg će se na području Policijske postaje Križevci u subotu 30. travnja provesti akcija nadzora brzine kretanja.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u dane vikenda posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika. Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.
 
Vozače traktora podsjećamo da ne upravljaju prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita, ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje, ne upravljaju traktorom ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova, da o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja pravovremeno obavijeste ostale sudionike u prometu, ne prevoze veći broj putnika od broja koji je upisan u prometnu dozvolu i da iste prevoze na siguran način (da ne sjede na stranicama priključnog vozila ili  stoje na dijelu između traktora i priključnog vozila i sl.). Isto tako, u uvjetima smanjenje vidljivosti i noću potrebno je osvijetliti priključna vozila i teret na istima – katadiopterima i trokutima, te iste osigurati od pada i rasipanja.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila