Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati, u petak 2. prosinca do 7 sati u ponedjeljak 5. prosinca 2022. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom mjeseca studenoga 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 100 prometnih nesreća (2021. – 53) od čega 19 nesreća s ozlijeđenim osobama (2021 – 16) i 81 nesreća s materijalnom štetom (2021. – 37). U prometnim nesrećama sudjelovala su 293 sudionika od kojih su 3 zadobili teške, a 25 sudionika zadobilo je lake tjelesne ozljede.
 
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 13 prometnih nesreća u kojima su tri osobe ozlijeđene. Mladi vozači prouzročili su devet prometnih nesreća, a dva mlada vozača lakše su ozlijeđena. Pod utjecajem alkohola bila su tri mlada vozača.
 
Najčešće okolnosti događanja prometnih nesreća bile neprilagođena brzina (21), nepoštivanje prednosti prolaska (14), nepropisna vožnja unatrag (14) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (10). Počinitelji prometnih nesreća napustili su mjesto događaja u 19 nesreća, dok se za njih osam još traga.
 
U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati, u petak 2. prosinca do 7 sati u ponedjeljak 5. prosinca 2022. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u dane vikenda posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala i traktora.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu.
 
Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
 
 

Najave | Promet i vozila