Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

U cilju smanjenja događanja prometnih nesreća te stradavanja osoba u prometnim nesrećama i ovog vikenda na području Policijske uprave provodit će se pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom kolovoza 2023. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 89 prometnih nesreća (2022. - 75) u kojima je sudjelovalo 312 sudionika od kojih je 40 ozlijeđeno (2022 – 28). Teško su ozlijeđene četiri osobe, a lako njih 36.
 
Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila s ceste, bočni sudar i sudar vozila iz suprotnih smjerova, a najčešće okolnosti bile su nepoštivanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i nepropisno kretanje vozila na kolniku. Počinitelji prometnih nesreća napustili su mjesto događaja u 13 nesreća, te su svi naknadno pronađeni.
 
Pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama bilo je 14 vozača i 1 putnik, dok su vozači pod utjecajem alkohola evidentirani kao počinitelji u 14 prometnih nesreća u kojima je teško ozlijeđena jedna osoba, a lako njih devet. Mladi vozači prouzročili su 20 prometnih nesreća, od čega sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 13 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama dva mlada vozača su teško ozlijeđena, a 12 je lakše ozlijeđeno.
 
Veliki broj prometnih nesreća zabilježen je u dane vikenda (35) od čega petkom 17, subotom 11 i nedjeljom 7, a posebice u vremenu od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati, dok je najviše ozlijeđenih osoba, također, evidentirano u dane vikenda odnosno njih 22.
 
U cilju smanjenja događanja prometnih nesreća te stradavanja osoba u prometnim nesrećama i ovog vikenda, od petka, 8. rujna do ponedjeljka, 11. rujna 2023. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa. 
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u dane vikenda posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda i motocikala, te traktora.
 
Apeliramo na sve sudionike u prometu da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, s obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.
 
Vozače pozivamo da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama te da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet, te da drže dovoljan razmak od vozila ispred sebe.
 

Najave | Promet i vozila